.

 

 

 

 

 


.

"Komšić, Bećirović i Nikšić trebaju im reći da glasaju za kandidata opozicije u RS jer im je opozicija  pomogla da poraze SDA u Federaciji,

a oni nama nisu pomogli da pobijedimo Dodika. Sad nam ne smiju zabiti nož u leđa. Interes Bosne i Hercegovine je da izbaci SNSD iz vlasti. Sve ostalo bi bilo izdaja."  

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, pozvao je zastupnike Pokreta za državu da glasaju za kandidata opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska i tako spriječe Milorada Dodika i SNSD da dobiju ponovo četvrtog izaslanika u državnom Domu naroda. Ocijenio je da će suprotan potez voditi do blokade države, a da će političku odgovornost snositi lideri stranaka okupljenih oko Pokreta za državu, prije svega Nermin Nikšić, Denis Bećirović i Željko Komšić. "Interes Bosne i Hercegovine je da se SNSD izbaci iz vlasti, sve ostalo bi bilo izdaja", zaključio je Vukanović u razgovoru za N1.  

Dodik je na konzultacije zvao sve stranke u RS, rekli ste da se nećete odazvati. Da li ste promijenili mišljenje? 

Naravno da nisam. To je njegov igrokaz da pokaže kao konzultovao se sa svima pa onda odlučio kome će kao predsjednik, iako je nelegitiman zahvaljujući krađi na izborima, dati glas. On je već rekao da će Višković biti premijer, odlučio je i resorne ministre. Ne želim sudjelovati u njegovim predstavama. Ključna stvar je da se izmjeni Izborni zakon i da se uvedu skeneri. Pretpostavljam da ni ostali iz opozicije neće razgovarati s Dodikom, on vlada apsolutistički i totalitaristički. 

 

Što možemo očekivati od Dodika u naredne četiri godine? 

Kako kaže narodna: Uzmi ago koliko ti je drago. Njegov cjelokupni budžet je četiri milijarde (budžet RS) i on neprikosnoveno odlučuje ko će dobiti koliko novca, a ko će biti uništen. Ovo je diktatura u 21. vijeku. 

Nisu li to jake riječi s obzirom da opozicija slobodna šeta ulicama Banjaluke? 

Najbolje bi bilo da nas sve uhite, zašiju nam usta i pošalju na Goli otok. Tek tada bi njegovi strani mentori možda rekli da je diktatura. To što mi možemo reći istinu ne znači da ova zemlja nije skliznula u diktaturu jedne stranke. 

Dodik ponovo prijeti referendumom i odcjepljenjem? 

To su njegov populističke izjave kojima želi sebe predstaviti kao nekoga ko prkosi strancima, nikada tu nije bilo iskrenih namjera. 

Hoće li Dodik dobiti četvrtog izaslanika? 

Protekle četiri godine pokazale su koliko je opasno kada dobije mogućnost blokade. Nisu ukinute akcize na gorivo, nije došlo do izmjena Izbornog zakona kako bi mogao krasti na izborima uz podršku Schmidta. Velika je odgovornost na Pokretu za državu da ne ponove grešku SDA i dadnu 4. izaslanika Dodiku. Zbog tog poteza smo svi snosili posljedice. Ako ponove grešku bit će to nesaglediva greška. Nadam se da će razum prevladati. 

Često se svađate s Vojinom Mijatovićem iz Pokreta. On vam je danas poručio da nađete djevojku? 

Ja svoj privatni život krijem od javnosti, da li imam ili nema djevojku – nek se on ne brine. Istjerao sam ga na čistac, sad je samo pitanje da li smije uraditi ono što je namjeravao, da Dodiku da 4. izaslanika i to je ključ svega. Mene Mijatović pita da li mi je Sarajevo glavni grad, pa ja sam u Sarajevu radio četiri godine, kao da ne znam koji je glavni grad. 

Čović i Dodik su u subotu poručili da neće jedan bez drugog. Može li se vlast napraviti bez jednog od njih dvojice? 

Ako ova zemlja treba biti talac dvojice korumpiranih političara i da svi ispaštamo zbog njihovih tajnih “dealova” onda ova zemlja i ne treba postojati. U Zastupničkom domu PS BiH ima dovoljno ruku da se izglasa Vijeće ministara bez SNSD-a i HDZ-a, ali i bez SDA. Vijeće ministara je ključno za funkcioniranje ove zemlje. 

Ima li razgovora da opozicija iz RS-a bude dio vlasti na nivou države? 

Naravno da ima razgovora. 

Mogu li poslanici Pokreta za državu glasati za kandidata opozicije, a ne za Mijatovića? 

Mogu. Ako Dodik dobije četvrtog izaslanika snosit će odgovornost i Komšić, i Bećirović i Nikšić. Oni trebaju doći u Banjaluku ili pozvati zastupnike Pokreta u Sarajevo i kažu kako ovo (izbor izaslanika iz reda srpskog naroda u državnom Domu naroda) nije političko nego nacionalno pitanje. Komšić, Bećirović i Nikšić trebaju im reći da glasaju za kandidata opozicije u RS jer im je opozicija pomogla da poraze SDA u Federaciji, a oni nama nisu pomogli da pobijedimo Dodika. Sad ne smiju nam zabiti nož u leđa. Interes Bosne i Hercegovine je da izbaci SNSD iz vlasti. Sve ostalo bi bilo izdaja.  (SB)