.

 

 

 

 

 


.

Za ubistva 36 bošnjackih civila u mjestu Snagovo kod Zvornika, 

kada je Zlatija Mujanovic izgubila 14-godišnju sestru i majku, koja je bila u osmom mjesecu trudnoce, ni nakon 27 godina niko nije krivicno odgovarao.Zlocin u kojem su civili ubijeni i potom spaljeni dogodio se 29. aprila 1992. godine.Mujanovic se za Balkansku istraživacku mrežu Bosne i Hercegovine prisjetila tog dana, kada ju je, kao 15-godišnjakinju, “srpska vojska uhvatila u šumi u blizini Snagova” i dovela na mjesto gdje ce kasnije civili biti strijeljani.Izjavila je da su tog dana došli vojnici i poceli razdvajati muškarce i žene, a potom su ih odveli u Rašidov Han pored Snagova. Tada je pocelo masovno strijeljanje, prisjetila se Mujanovic.
 
“Pocela sam da bježim. Mladu sestru od šest godina povela sam sa sobom. Sakrila sam se u jedan poljski toalet i tako uspjela ostati živa. Ubijali su sve redom, djecu, žene, trudnice… Tada su mi ubijene majka Ismeta, koja je bila u osmom mjesecu trudnoce, mlada sestra Edina, koja je imala 14 godina, kao i nana Derva. Kada sam cula da vojnici koji su pobili sve odlaze, otišla sam sa sestrom i vidjela mrtva tijela”, ispricala je Mujanovic.Poslije tog zlocina i ubistava, kako je rekla, “srpska vojska se vratila i sve pobijene zapalila, kako bi prikrila zlocin”. Mujanovic je kazala kako žali što do sada za ovaj zlocin niko nije odgovarao.Sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2007. godine pravosnažnom presudom oslobodio Zorana Jankovica optužbi da je, kao pripadnik srpske vojske, ucestvovao u zarobljavanju i strijeljanju mještana Snagova. Apelaciono vijece Suda BiH potvrdilo je oslobadajucu prvostepenu presudu u kojoj je navedeno da “nema pouzdanih dokaza” da je Jankovic ucestvovao u ubistvima ovih civila.Nedim Civic, jedan od organizatora obilježavanja godišnjice ubistava u Snagovu, rekao je da ce se u ponedjeljak, 29. aprila, osim vjerskog dijela, održati historijski cas za mlade te ce se obici mezarje.
 
“Dakle, još jedna godina razocarenja, još jedna tužna godišnjica u kojoj se sa sjetom prisjecamo naših najmilijih, koji su na najgnusniji nacin poubijani. Podsjetit cu javnost u BiH – ovdje su ljudi strijeljani, neki su preživjeli, zatim su baceni na kamaru zajedno sa životinjskim ostacima, ovcama, i živi su spaljeni. Ubijani su starci, djeca, ubijana su nerodena djeca jer je nekoliko majki bilo u devetom mjesecu trudnoce. To je nešto što ce ostati trajno urezano u sve pore našeg života. Ogorceni smo na društvo, na državu”, naveo je Civic.On je kazao da je “žalosno što, ni nakon više od 20 godina od ovog najsvirepijeg zlocina, niko nije krivicno odgovarao”. Porodice su, prema njegovim rijecima, jako ogorcene na rad Tužilaštva BiH jer ne radi na procesuiranju odgovornih.“Žalosno je da mi, preživjele žrtve genocida i najsvirepijih zlocina u Podrinju, takvim ocima gledamo na Sud i Tužilaštvo BiH”, dodao je Civic.Nekoliko civila koji su preživjeli zlocin danas nisu živi, a sve je manje onih koji ce pricati o tome, rekao je Civic.   SAFF.BA