.

 

 

 

 

 


.

Za početak, složit ćemo se da je ova tema veoma kompleksna sama po sebi,

pa ne postoji osoba koja sa sigurnošću može reći da je zapravo sve rekla na ovu temu. Koliko god naše iskustvo supruge bilo veliko, i naš zajednički životni put trajao dugo, nije moguće dati recept za uspješan brak. Pa, ono što je kod jedne osobe urodilo plodom, nikako ne znači da je to ključni recept, i zaista stvarni savjet koji će koristiti svima nama. Uzvišeni Allah nas je stvorio različitima, pa se svako od nas trudi na svoj način da bi napredovao.

Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da je brak poljana na kojoj uvijek moramo raditi da bi naš brak uspio, jer kako kažu da je on poput čiste vode. Ako tu vodu ostavimo i ne brinemo se o njoj, ona će postati bara, odnosno nešto što stvara teret svakome. Ako je pak budemo njegovali svakim danom, od nje možemo napraviti mirisnu vodu, koja će nam koristiti na dunjaluku i ahiretu.

Allah u Kur’anu kaže: „Muškarci su nadređeni i staraju se o ženama zato što je Allah odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.. „ (En-Nisa, 34.) 

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je savjetovao svoje ashabe da se žene, pa žena koja se udala je zakoračila u jedan dio sunneta.

Prije nego pomenemo bilo koji segment braka, trebamo biti svjesne da je čovjek kojeg smo odabrale da bude naš suprug, zapravo naš put do Dženneta. Ma koliko imale jaku vezu sa nekim na dunjaluku, Allahu se vraćamo same. Ukoliko nam se Allah smiluje moći ćemo se sastati sa njima i na ahiretu.

U svakoj stvari koju radimo, prvo i osnovno čime se vodimo jeste da Uzvišeni Allah bude zadovoljan nama. Uzvišeni kaže: „Džine i ljude sam stvorio samo zato da Meni u ibadetu budu.“ (Et-Tur, 56.) Našom poslušnošću kao supruge tražimo zadovoljstvo Uzvišenog Allaha.

Ukoliko dođe do nekog problema u braku, potrebno je takve situacije riješiti tako što ćemo na kraju imati nagradu i biti upisane među Allahove odabrane robove. Uzvišeni Allah će nam dati izlaz kada nešto radimo radi Njegova zadovoljstva.

Mi smo svjesne da je Allah stvorio muškarce tako da su jednu stepenicu iznad nas, ali je nas bez imalo sumnje učinio stubom porodice, osovinom oko koje kruži cijela porodica. Koliko god mislile drugačije, vratimo se na naše praktične svakodnevne primjere, analizirajući sebe i svoje stanje u kući, pa ćemo primjetiti da u devedeset posto slučajeva uspjeh porodice ovisi upravo o ženi, ali i to da li će u porodici vladati nesloga. Potrebno je napomenuti da svakako imamo izuzetaka.

Koliko god nam se nametalo kako je ženi najveći teret to što se njoj stavlja na leđa da o njoj nešto ovisi, mi kao muslimanke smo te koje vode brigu o porodicama. Nije lahko, ali u isto vrijeme taj teret koji podnosimo je velika blagodat. Niko nas ne smije ubijediti da je taj teret veći od blagodati, jer smo mi one koje su počašćene od Allaha.

Neki islamski učenjaci ponudili su opis idealne supruge u okviru sljedećih riječi:

 “To je ona koja vodi brigu o svojim mahanama, razmišlja o svojoj vjeri i predana je svome Gospodaru. Ne govori mnogo, a kada govori, njen glas je tih. Ponizna je prema drugima, stidna i čistog jezika. Širokogrudna je, strpljiva, ne spletkari, mnogo je zahvalna i kreposna. Čista je od mahana, ljupka je, plemenita, zadovoljna, čista, dostojanstvena i velikodušna. Njen moral osvaja svojom jednostavnošću i blagošću. Ona ne laže, daleko je od samodopadljivosti i nije sklona uznemiravanju drugih. Ovome svijetu ne pridaje poseban značaj, spokojna je, tiha i čedna. Ne naslađuje se šalama i nije bestidna. Ne služi se lukavstvima i pouzdano obavlja svoje poslove. Srce joj je prepuno milosti i iskrene ljubavi. Prihvata ukor i ispunjava naređenje. Prezire bezvrijedne i ružne stvari, te oholost. Svoju ženstvenost ističe upotrebom surme, mirisa i prakticiranjem osnovnih vidova higijene. Zadovoljna je sa malim i njeno poštenje štiti je od devijacija. Milostiva je prema porodici, a prema mužu je blaga, ponizna, iskreno mu ljubav poklanja, potpuno mu se predaje i s njega ne skida svoje oči. Muževim potrebama i mišljenju daje prednost u odnosu na svoje potrebe i mišljenje. On je povjerenik njenih tajni i njen zastupnik. Njena ljubav isključivo je poklonjena njemu, daje mu prednost nad svojom majkom i ocem, ne iznosi njegove mahane, niti njegove tajne, na najljepši način izvršava njegove naredbe i čini sve što ga raduje. Ne napušta ga u poteškoću i siromaštvu, već njena ljubav i naklonost u tim trenucima postaju još veće i izražajnije. Muževu srdžbu dočekuje blago i strpljivo, te nastoji povratiti njegovo zadovoljstvo. Bez muža se osjeća usamljeno, a svako njegovo novo viđenje obilježeno je sretnim trenucima. Razumjela je ono što je Allah rekao o pravima i položaju muža, pa zbog toga ispunjava svoje obaveze prema njemu, što uzrokuje da se poveća njena potreba za mužem i ovisnost o njemu. Muž je svojoj supruzi na mjestu sluha i razuma, a ona njemu na mjestu vida i srca.”

Suprug je jedina osoba na cijelom svijetu zbog koje trebamo mnogo toga žrtvovati. Iako su danas upregli sve snage da nas muslimanke izvuku iz kuća, te nas pokušavaju ubijediti da je poslušnost suprugu ponižavanje, mi ćemo se voditi hadisom poslanika sallallahu alejhi ve sellem koji prenosi Ebu Hurejre radijallahu anhu: 

„Ako žena bude klanjala pet propisanih namaza, postila mjesec (ramazan), čuvala svoj polni organ i pokoravala se svome mužu ući će u Džennet na koja god vrata bude željela.“ (Ahmed)

Zar ovo nije dovoljna motivacija za nas? Bez obzira što su muškarci stepen iznad nas i vode brigu o nama, njima nije rečeno da će time moći ući u Džennet na bilo koja vrata budu željeli. A, da je lahko, nagrada za ovo ne bi bio upravo Džennet.

Dunjaluk nije stvoren bez problema, pa je potrebno da se svakodnevno trudimo i radimo na ovom polju. Potrebno je izgraditi ličnost koja će biti kompletna, pa da onda ubiremo plodove takvog ponašanja. 

Zapitajmo se na kraju svakog dana: ‘Da li mogu reći Gospodaru da sam danas bila od onih koje su se trudili da uđu na bilo koja vrata Dženneta?’

Prva stvar – Allahovo zadovoljstvo

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ženu žene (najviše) zbog četiri stvari: zbog njenog imetka, porijekla, ljepote i vjere, ti izaberi onu koja praktikuje vjeru.“ (mutefekun alejhi)

Ako je vjera presudna da jedna žena bude najtraženija, onda je vjera i ta koja će učiniti brak takvim da si svakim danom sretnija u njemu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ovaj je svijet samo prolazni užitak, a najbolje na njemu jest dobra (čedna i odgojena) žena.“ (Muslim)

Prenosi Abdur-Rezzak od Alije,radijallahu anhu, o riječima Uzvišenog Allaha:  “Onima koji zlato i srebro gomilaju”, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Propao je ko uzima zlato, propao je ko uzima srebro” – tri puta je izgovorio; rekao je prenosilac: “To je teško palo drugovima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa su govorili: ‘Pa koji imetak da uzmemo?'” Pa je rekao Omer, radijallahu anhu: “Ja ću vam doznati o tome.” Pa je rekao: “O Allahov Poslaniče, zaista su tvoji drugovi u nevolji i govore: ‘Pa koji imetak da uzmemo?'” Rekao je: “Jezik koji zikr čini, srce koje zahvaljuje i žena koja pomaže nekog od vas u njegovoj vjeri.” 

Bračna sreća ne ovisi o našim ovosvjetskim ciljevima i pogledima drugih ljudi o tome, već o našem odnosu sa Uzvišenim Allahom. Nema sreće u jednoj kući u kojoj se ne brine o namazu i gledanju onoga što nije dozvoljeno. 

Supruga treba pomoći muža u vjerovanju, ali na lijep način. Ukoliko primjetimo neku manjkavost kod našeg supruga, možemo s vremena na vrijeme upaliti predavanje na tu temu, ili mu pokloniti knjigu. Potrebno je postupiti onako kako bi mi voljele da on postupi sa nama. 

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah se smilovao čovjeku koji ustane noću, pa klanja i probudi svoju ženu, pa ako ne htjedne, zapljusne je vodom. Allah se smilovao i ženi koja ustane noću, pa klanja i probudi svog muža, pa ako ne htjedne, zapljusne ga vodom u lice.” (Ebu Davud)

Vidimo da u drugom dijelu hadisa Poslanik alejhisselam hvali vjernicu koja pazi na dobrovoljne namaze svoga supruga, a šta onda reći sa onim što je naređeno? Možda ćemo reći da su muževi ti koji su dužni da brinu o nama, ali trebamo se voditi ovim hadisom: 

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko poziva u dobro imat će nagradu onih koji ga čine, a to njihovu nagradu neće umanjiti, a ko poziva u zlo ponijet će grijeh onih koji ga čine, a to njihove grijehe neće umanjiti.“ (Muslim)

Zacrtaj sebi cilj da ti želiš biti ta koja će imati najveću nagradu jer si pozivala svoju porodicu ka Džennetu, jer si podučila svoju djecu vjeri i držala imanske svjetiljke u kući. Uživaj u tome što te Allah počastio da ti budeš ta koja će pozivati svoju porodicu u dobro, jer je vjernica ona koja je uvijek spremna na činjenje hajra.

Strah od Allaha je moj vodić, a Džennet je moj cilj.

Nastavit će se…

Predavač: prof. Amina Hadžić Jahić
Zapisala: Merima Struga            n-um.com                   Podijeli sa drugima i zaradi sevap: