.

 

 

 

 

 


.

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je predsjednika Zorana Milanovića da je

"ili korisna Putinova budala" ili ima neki razlog zašto podržava Rusiju koja je napala Ukrajinu.

 Neko ko ima proruske stavove već godinu dana, a mi još nismo shvatili zašto, može biti ili korisna Putinova budala ili ima neke razloge zašto to radi - rekao je Plenković u Briselu, gdje sudjeluje na samitu čelnika EU-a.

"Nepismeni u vanjskopolitičkom smislu"

Plenković je rekao da su parlamentarne stranke koje slijede Milanovića "nepismeni u vanjskopolitičkom smislu".

- Niz parlamentarnih stranaka slijedi tu politiku, oni su apsolutno nepismeni u vanjskopolitičkom smislu. Tu nema nikakve dileme, sramote nas, ljudi oko to čitaju, prate i pitaju nas kakvu mi to ekipu imamo - rekao je Plenković.

Odbacio je i optužbe da je Agrokor predao u ruske ruke, kazavši da je bivši vlasnik otišao u Rusiju, uzeo kredit od 1,2 milijarde eura i onda su te banke kao vjerovnici pretvorili u vlasnički udio.

- Te gluposti, budalaštine i laži on može pričati nekom ko ništa ne zna i ne prati.

Također je osudio Milanovićevo protivljenje da Hrvatska obučava ukrajinske vojnike.

"Neka blokira"

- Ako je on sada zajedno sa svojim proruskim, nepismenim vanjskopolitičkim jatacima spreman blokirati, onda neka blokira. Da vidimo hoće li to ostati za historiju, onda ćemo znati ko je ko. Meni je to u interesu, da jednom riješimo tu dilemu, a ne da se skrivaju - rekao je Plenković.

Dodao je da se više od 20 zemalja EU spremno uključiti u misiju EU radi obuke ukrajinske vojske.

- To je politika podrške žrtvi, ako Hrvatska ima oko toga dvojbe, onda se pitam s kim to imamo posla.

Plenković je rekao da njegova vlada ima konzistentnu politiku prema Ukrajini i da se sada uključila u proces koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije u tužbi za genocid.

Plenković je rekao da je bivši direktor Janafa, optuženik Dragan Kovačević, bliski Milanovićev prijatelj i proruski čovjek.

- Njegov bliski prijatelj je proruski čovjek, tako ga svi percipiraju. Kovačević je lopov, kriminalac i oni sada kao jataci organiziraju napad na vladu i premijera. Sve ćemo to razotkriti, do zadnjih detalja - rekao je Plenković. (Vijesti.ba)