.

 

 

 

 

 


.

Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara i odaje počast herojima i ubijenim civilima u tom gradu
 koji je nakon tri mjeseca opsade pao 18. novembra 1991. godine pred snagama nekadašnje JNA i srpskih paravojnih formacija. U povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desetak hiljada građana pristiglih iz cijele Hrvatske. Molitvu za ubijene i nestale u agresiji na Vukovar u kojoj je stradalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila od koji je više od 300 još uvijek na popisu zatočenih i nestalih, molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, dok je svetu misu na groblju predvodio biskup mostarko-duvanjski, mons. Ratko Perić.
 
Počast ubijenim Vukovarcima odali su i pripadnici Armije RBiH koji su prešli put dug 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara kako bi pokazali solidarnost s onima koji su prošli isti pakao kao i građani Srebrenice 1995. godine. BiH je i na ovaj način pokazala da zna dijeliti patnju i bol sa svojim komšijama i susjedima. Nažalost, nevine žrtve Vukovara, ali i drugih gradova širom nekadašnje Jugoslavije, bačene su u drugi plan, jer organizator nije vodio računa o tome ko treba i ko je dovoljno moralan da drži svetu misu nevino ubijenim ljudima. Ako postoji osoba koja to nije trebala i smjela učiniti to je onda zasigurno biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić. Jer sve ono što su građani Vukovara preživjeli od strane JNA i srpskih paravojnih formacija preživjeli su i građani Mostara i Hercegovine od strane HVO-a, koji je u velikom dijelu BiH prema Bošnjacima radio iste zločine kao i srpski zločinci nad Vukovarcima. Ratko Perić o tome nikad ništa nije rekao. Odnosno jeste, ali uvijek u odbranu zločinaca. Treba se podsjetiti činjenice da je biskup Ratko Perić bio jedini koji se nije odazvao pozivu da prisustvuje svečanom otvorenju obnovljenog Staroga mosta u Mostaru pojasnivši svoju odluku tvrdnjom "da Stari most nije znamen pomirenja ni znak obnove suživota i mira"!Ugledni hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel se u autorskom tekstu "Monsinjor ratni zločinac" objavljenom 26. jula 2004. godine osvrnuo na to da se biskup Perić snažno zauzimao i pružao svesrdnu podršku zamisli trećega entiteta u BiH i zaštiti hrvatskih ratnih zločinaca.
 
"Ne izmišljam: evo ono što je Perić napisao Mati Bobanu, predsjedniku tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna 27. kolovoza 1993.: Molim Boga da uspostava i proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosna budu protumačeni i u našem hrvatskom narodu i drugdje kao autentičan izraz ostvarenja njegovih višestoljetnih opravdanih težnji za vlastitom državnom suverenošću na prostorima Bosne i Hercegovine (...) U pouzdanoj nadi da će slične uspostave Republika susjednih naroda što prije omogućiti prestanak krvave be-ha krize i navijestiti zoru željena mira, pozdravljam cio Skup hrvatskih zastupnika tra-la-la-la... (Pismo Mati Bobanu, u Za pravedan mir, Biskupski ordinarijat Mostar u ratnoj drami 1990-1994., Mostar 1995., str. 198.-199.)", navodi Pilsel u tekstu.
Zastrašujuće je da Perić, koji godinama brani ratne zločince iz Mostara i Hercegovine, predvodi misu za žrtve Vukovara! Možda Perić na ovaj način pokušava očistiti vlastitu savjest za šutnju na zločine i urbicid koji su se odigrali pred njigevim vratima i očima.  Samo njegovo prisustvo u Vukovaru uvreda je za sve nevine žrtve, kako Vukovara tako i drugih gradova.   H.Lj            (Vijesti.ba)