.

 

 

 

 

 


.

Aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je objavila 
kandidaturu za novi petogodišnji mandat na Pantovčaku.Politički analitičari i hrvatski političari saglasni su - Kolinda je mandatom iza sebe pokazala da nije dorasla funkciji, sramotila je državu na čijem je čelu i ideološki i politički bila dezorijentirana.
 
Puhovski: Kolindin mandat je promašen
Analizirajući najavu njene kandidature, univerzitetski profesor iz Zagreba Žarko Puhovski ističe da je on bio onakav kakvog smo ga mogli i očekivati - jedna patriotska domaća zadaća, sa puno fraza i bez puno sadržaja.- Bilo je više važno ono čega u tom govoru nije bilo, nego ono čega jeste - rekao je Puhovski u razgovoru za Vijesti.ba.Ukoliko Grabar-Kitarović ponovo dobije povjerenje birača, naš sagovornik ističe da bosanski Hrvati mogu očekivati kako će se ona, kao i do sada, jako vezati uz vodstvo HDZ-a.
 
- To je nešto što odgovara velikom broju hrvatskog biračkog tijela, odnosno hrvatskog stanovništva u BiH. Ali sigurno ne svima - navodi Puhovski.Za mandat aktuelne predsjednice koji je na isteku kaže da je uglavnom promašen.- Ona nije izvršila najveći dio svojih obećanja, što je bilo i logično, jer su ona bila nerealna. Pokazala je vrludanje, nesuvislost. Naprosto se pokazala nedorasla funkciji - ističe Puhovski.
Osvrnuo se i na upute koje su stajale u govoru Grabar-Kitarović da napravi blagi smiješak i da se ne zahvaljuje publici.
 
- To, manje-više, svi političari dobivaju, osim nekoliko samouvjerenih. A ovo je važnije utoliko što pokazuje da nju sabotiraju iz njezinih vlastitih redova iz kojih je to i izašlo van - konstatuje Puhovski. Prokomentarisao je i činjenicu da ni nakon godinu od održavanja Opštih izbora nije došlo do susreta na državnom nivou između BiH i Hrvatske. - Ne možemo reći da je tu neko kriv jer imamo dva nacionalizma, odnosno dvije nesuvislosti sa dvije strane. I niko od njih nije - bilo zbog nacionalističke ideologije, bilo zbog nesuvislosti - u stanju da poduzme tu inicijativu - mišljenja je Puhovski.  - Mi tu imamo dvoje podjednako nesuvislih političara na dvije strane - to su Kolinda i Željko Komšić. Oni su političari koji naprosto ne znaju ko im glavu nosi. Drugi, pak, su konzekventni - Plenković s jedne, i Džaferović i Dodik s druge strane. Oni su konzekventno nacionalistički orijentirani i to ne vodi dobrome - zaključuje Puhovski.
 
Hajduković: Voli pjevati i lupetati, sramoti Hrvatsku
Vrlo je talentirana i voli pjevati. Ali u mandatu koji je iza nje ne mogu se sjetiti ničeg konstruktivnog, osim da je nizala gaf za gafom i sramotila Hrvatsku u svijetu.Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba SDP-ov zastupnik u Saboru Hrvatske Domagoj Hajduković opisao aktuelnu hrvatsku predsjednicu. - HDZ već dugo javno barata njezinim imenom kao svojim kandidatom. Prema tome, tu nema nikakvog iznenađenja, niti novosti. Kandidatski govor donio je očekivano - ništa. Potpuno prazan govor začinjen floskulama i blagim osmijesima. Što Grabar-Kitarović (ne)može i (ne)zna ionako smo vidjeli u posljednjih pet godina - rekao je Hajduković za Vijesti.ba.
 
- Grohotom se smijem - u šaljivom je tonu naš sagovornik prokomentarisao upute koje su stajale na papiru s kojeg je Grabar-Kitarović čitala svoj govor. Među tim uputama, kojima se smijao cijeli region, bile su i - "blagi smiješak" i "bez hvala vam". Na naše pitanje šta Bosanci i Hercegovci, a naročito bosanski Hrvati mogu očekivati ukoliko Grabar-Kitarović još jedan mandat ostane na Pantovčaku, Hajduković je kazao da je aktuelna predsjednica Hrvatske jasno pokazala svoj stav i odnos prema susjednoj zemlji. - Podsjetit ću vas samo na iznošenje ozbiljnih optužbi na račun BiH bez ikakvih dokaza i argumenata. Na takve "kolindizme" smo, nažalost, navikli i to je jedino što iko od aktuelne predsjednice može očekivati u budućnosti - mišljenja je Hajduković.
 
Prema njegovim riječima, Grabar-Kitarović vrlo je talentirana i voli pjevati, a u proteklom predsjedničkom mandatu ponašala se kao da je ona osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu.  - Vidjela je željezne zavjese gdje nisu postojale, iskrivljavala povijesne činjenice. Lupetala je svašta u inozemstvu i onda se ljutila što mediji prenose onako kako je to rekla. Po vlastitim riječima, sukreatorica vanjske politike SAD-a (blagi smiješak). Svako bi od nas u životu trebao imati osobu koja u vas gleda kao Kolinda u Trumpa... Drugim riječima, ne mogu se sjetiti ničeg konstruktivnog, nizala je gaf za gafom i sramotila Hrvatsku u svijetu - potcrtava Hajduković.
 
Orepić: Rezultat dva HDZ-a je odlazak još 200.000 Hrvata iz BiH
Izostanak susreta na državnom nivou između BiH i Hrvatske u proteklih godinu dana, bez obzira na razloge, posljedica je neodgovornog političkog stava HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH, izjavio je za Vijesti.ba zastupnik u Saboru Hrvatske Vlaho Orepić.  - Razlozi su poznati, ali razgovor je osnovni politički alat. A spremnost na razgovor je dio elementarne političke kulture. Jer, htjeti razgovarati ne znači i slagati se sa sagovornikom - kazao je Orepić, koji je i predsjednik Nove politike i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.Mišljenja je da šutnja neće riješiti ništa, pa ni nedostatak legaliteta koji se pripisuje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću - To mi je razumljivo, ali formalno njegov mandat je neupitan. Kao što je svojevremeno bio neupitan i Draganu Čoviću na tom mjestu koji je bio izabran po istim izbornim pravilima i iako se zna da ga je birao i značajan broj Srba. Rezultat tog neodgovornog političkog stava HDZ-a i HDZ-a BiH je odlazak još oko 200.000 Hrvata iz BiH. Pametnom dosta - jasan je Orepić.
 
Za Grabar-Kitarović ističe da je pristala odigrati ulogu za politiku koja ju je i dovela na to mjesto, iako to više nije aktualna politika HDZ-a.
- Djelovala je, inače neobično za nju, kao da ima tremu. Nije uvjerena u svoju pobjedu - ocjenjuje Orepić.Iz pozdrava u kojem posebno naglašava Hrvate iz BiH, dok ostalu dijasporu na neki način samo usput spominje, Orepić ističe kako je jasno da je Grabar-Kitarović svjesna nedostatka potpore u Hrvatskoj, ali i promjene političke klime u stvarnoj dijaspori. Navodi da Bosanci i Hercegovci, kao i Hrvati u našoj zemlji od Grabar-Kitarović, ukoliko i u narednom mandatu ostane na Pantovčaku, ne mogu očekivati ništa novo - "a to je premalo za bilo što".Komentarišući mandat koji je iza nje, naš sagovornik kaže da su ideološka i politička dezorijentiranost Grabar-Kitarović uzeli svoj danak.- Jednostavno rečeno - nismo se pomakli s mjesta, a puno je vremena prošlo - dodaje Orepić.                         (Vijesti.ba)