.

 

 

 

 

 


.

Bivši izaslanik EU za Kosovo, ambasador Wolfgang Petritsch,

opisao je francusko-njemački prijedlog kao međukorak ka međusobnom priznanju između Kosova i Srbije.  On je rekao da je evropski put Srbije uslovljen priznanjem Kosova i istovremeno pozvao premijera Kurtija i predsJednika Vučića da konačno donesu političku odluku da podrže i sprovedu njemačko-francuski predlog, piše Gazeta Express.

Petrič je rekao da kroz prijedlog EU želi da ubrza pregovore sa Beogradom, ali da istovremeno pogura zahtjev Prištine za članstvo u EU.

On je rekao da Evropska unija traži osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije vrsta Republike Srpske, što je po njemu veoma loš primjer.

"Svi su, naravno, za to da postoji Udruženje većinske zajednice koje nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast, što nije vrsta Republike Srpske. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam tamo Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i teško je nositi se sa Republikom Srpskom. Stoga je međunarodna zajednica, Evropska unija apsolutno protiv ovakvog modela. Ali treba da postoji, mislim da treba da pristupe ovom Udruženju na praktičan način, šta se može učiniti u svakodnevnom životu za tamošnje građane. I ne bi trebalo da postoji sistem aparthejda između Srba i Albanaca. Ovo definitivno nije slučaj. Moja ideja je da postoji jasna saradnja između građana obje zajednice kada je u pitanju ovo Udruženje. Mislim da ako imate bilo kakve prijedloge za usluge ili slične stvari, mislim da bi svakodnevna saradnja trebalo da uključi i Albance u većinski srpskim regionima. To je jasno i ne možete reći da ne možemo ništa da uradimo u ovoj kući jer tamo živi Albanac."

Na pitanje da li proces između Kosova i Srbije može biti okončan u roku, predviđenom planom, od jedne godine, Petritsch kaže: "Vrlo je ambiciozno. Ali morate biti oprezni jer dolaze izbori. Izbori u SAD, izbori u EU, imamo rat u Ukrajini i agresiju Rusije. Želimo, međunarodna zajednica i EU zaista žele da iskoriste ovu priliku da riješe to pitanje, izvedu ga na dobar i siguran put ka normalizaciji i za dobrobit građana."  (Vijesti.ba)