.

 

 

 

 

 


.

Mršić piše da je za loš intervju, osim Tanje Fajon, kriv i voditelj Amir Zukić

"koji sluzavim neprofesionalnim uvlačenjem gospođi Fajon nije doprinosio kvaliteti intervjua" koji je prema Mršiću "bio neprobavljiv k'o gumeni opanak".   Hrvatski politički aktivista s privremenom adresom u Sloveniji, Darko Mršić, žestoko je kritikovao ministricu vanjskih poslova Slovenije Tanju Fajon koja je po njegovom mišljenju dala "najgori TV intervju u povijesti ovih prostora".  

Mršićev tekst protiv Tanje Fajon i N1 televizije prenijeli su listom svi mostarski portali pod kontrolom HDZ-a. Mršić piše da je za loš intervju, osim Tanje Fajon, kriv i voditelj Amir Zukić "koji sluzavim neprofesionalnim uvlačenjem gospođi Fajon nije doprinosio kvaliteti intervjua" koji je prema Mršiću "bio neprobavljiv k'o gumeni opanak". 

"Za osnovu neprobavljivog intervjua od 50 minuta, kojeg sam zbog iritacija preslušao u tri etape, Tanja Fajon se pobrinula svojim mučenjem s izopačenim srpskim jezikom, kao i mimikom, popravljanjem frizure i vidno neprirodnim osmjehom kojeg 'ne skida s lica'. U njenoj gotovo dva desetljeća dugoj barem deklarativnoj fokusiranosti na 'region' i stupnju obrazovanja neshvatljiva mi je razina (ne)znanja jezika. Njena interpretacija srpskog (kroatizme ne koristi) je slična onima iz šegi o samopouzdanim slovenskim turistima u Istri, koji čašu vode i picu s gljivama naručuju s 'kuzarac vode i picu s gljivicama'. Ako vratim sjećanja 15-ak godina unazad, za 10-ak dana jadranskih avantura s Dankinjama, uspio sam bolje naučiti danski nego Fajon srpski za 20-ak godina rada za 'prijatelje iz regiona', piše Darko Mršić, koji u tek u nastavku teksta otkriva zašto mu je zasmetala Tanja Fajon. 

"Gospođa Fajon na sugestivno pitanje voditelja o Republici Srpskoj i Dodikovim najavama o odcijepljenju u jednoj od uvodnih minuta spominje sukcesiju. Da nije lapsus linguae nego elementarno nepoznavanje terminologije, potvrđuje nekoliko minuta kasnije kada valjda misleći na secesiju (na ponovljeno forsirano pitanje od voditelja na temu Dodika, kako bi izvukao negativno stajalište), gospođa ministrica vanjskih poslova ponavlja riječ sukcesija, koja mi je po drugi put ponovljena poput zvuka mokrog gumenog džona po blještavom podu novih Stadlerovih vlakova dok vraćajući se s posla polako uranjam u san proparala uši. Zar je moguće da žena koja se nameće kao neko veliko ime diplomacije i međunarodnih odnosa ne razlikuje secesiju od sukcesije? Što je najintrigantnije, sukcesija imovine ex SFRJ i danas je aktualna tema, pogotovo u okviru njenog ministarstva. Znači trebala bi znati razliku te dvije tuđice koje u svim jezicima imaju jednako značenje", piše Mršić koji očito nije shvatio zašto je Tanja Fajon insistirala na riječi sukcesija a ne secesija. Mršić misli da je problem u tome što Fajon ne razlikuje te dvije riječi?!  

Mršiću su najviše parala uši neprestano vraćanje voditelja na temu Dodika.  

"Fajon naravno odgovara svojim poznatim floskulama i odgovorima koji upijaju i opijaju gledatelja poput bezalkoholnog piva, no u svoj toj hrpi ničega pažljivi slušatelj će primijetiti kako u kontekstu dodjele kandidatskog statusa BiH vješto preskače ulogu Hrvatske, pa kao podršku iz susjedstva navodi Italiju, Mađarsku, Austriju i naravno sebe kao kolovođu, otimajući tako Pahorov angažman sa slovenske strane i potpuno negirajući diplomatsku ofanzivu iz RH. Ništa neočekivano za 'voditeljicu' stranke koja se u posljednjim godinama profilirala kao izrazito kroatofobna, antisemitska pa i proiranska ako se samo sjetimo oproštajnog pisma podmlatka za zločinačkog generala Suleimanija", piše na krau Mršić i dodaje:

"Poznavajući prilike, kadrove ali i slovenski interes u BiH kroz prizmu vladajuće opcije (koji se svodi na eksploataciju energetskog potencijala BiH i izvlačenje radne snage za tercijarni sektor te raspali zdravstveni sustav), radi se o vještom pokušaju da poput nogometnog transfera Ronalda u egzotičku ligu za puno para, Slovenija primjenjujući 'ćevap diplomaciju' u BiH na račun građana EU i BiH pošalje propale ili kadrove u zatonu da za velike novce krkaju po čaršijskim restoranima, trudeći se održati status quo, jer bez 'BiH kojoj treba pomoć vanjskih stručnjaka', oni ostaju bez posla. U masi tih ćevap diplomata, koji već desetljećima egzistiraju na 'nestabilnoj BiH' sad bi svoje reprezentativce u disciplini ćevap diplomacije u BiH poslala i Slovenija. Da ljudi neš' zarade. Valjda kao transfer zamjenu za bh sirotinju koja (u hiljadama godišnje) odlazi u Sloveniju da neš' zaradi. Da vas bog sačuva od prijateljice i ćevap diplomacije, živjeli!" (SB)