.

 

 

 

 

 


.

Roditeljstvo bi bilo za nijansu lakše kada bi roditelji znali što mogu očekivati od djeteta u određenom uzrastu. 

Agresivno ponašanje vašeg četverogodišnjaka ne samo da vas živcira, već vas navodi da se zapitate jeste li dobar roditelj. Međutim, to je potpuno normalno ponašanje za dijete tog uzrasta. Zato je važno da roditelji znaju kako se suočiti s takvim situacijama, 

Novorođenče do tri mjeseca

U ovom uzrastu beba pomoću plača komunicira sa svojim roditeljima. Kao roditelj naučit ćete kako beba plače kad je gladna, umorna ili kada osjeća određenu nelagodu.

Katkad vaša beba može početi plakati bez razloga. Važno je uvijek reagirati na njen plač. Uzmite je u ruke, pričajte joj. Bebe se moraju osjećati sigurno i voljeno. Novorođenčad može osjetiti emociju u vašem glasu pa im se obraćajte umirujućim i ljubaznim tonom kako bi se osjećala sigurno.

Preporučuje se da pjevate svojoj bebi, razgovarate s njom pa i da je zamotate u deku kako biste stvorili osjećaj sigurnosti. Zamatanjem u deku možete spriječiti bebine iznenadne pokrete koji je mogu prestrašiti. Držanje u naručju i ljuljanje stvaraju sigurnu atmosferu za bebu.

Od četvrtog do šestog mjeseca

Vaša beba se smije, guguće kako bi odgovorila na vaše riječi ili kako bi razgovarala s omiljenom igračkom. Prekrasno je kada roditelji potiču svoje bebe na smijanje, tako što izvode smiješne face, igraju skrivača itd. U ovom uzrastu djeca postaju svjesna ljudi i okoline, počinju razaznavati poznata lica (pored mame i tate) i objekte. Sada je vrijeme da ih upoznate s drugom djecom i ljudima.

Od sedmog do dvanaestog mjeseca

Bebe u ovom dobu preferiraju prisutnost majke pa se najčešće boje stranaca. Prilijepe se za svoje roditelje i plaču kada oni odu. Kako biste to izbjegli, možete odlaziti na kraće vrijeme iz prostorije pa se vraćati, sve dok je vaša beba u prostoru za igru. Tako ćete joj pokazati da ćete se uvijek vratiti, bez obzira na to kamo idete.

 

Prva i druga godina

Djeca ovog uzrasta trebaju se socijalizirati i steknuti iskustva izvan kuće. Kada se u ovom razdoblju igraju s drugom djecom, oni još uvijek ne mogu komunicirati i ne razumiju koncept dijeljenja. Napadi su bijesa su uobičajeni. Jako je važno disciplinirati svoje dijete, bez vikanja ili udaranja.

Treća godina

Sada se vaše dijete počinje igrati s djecom i dijeliti igračke. Važno je ohrabrivati ih da to rade. Napadi bijesa trebali bi se događati rijetko. Vaš trogodišnjak može razviti strah od određenih stvari, na primjer od mraka ili čudovišta ispod kreveta.

Ohrabrite ih da što više stvari rade sami, bez vaše pomoći. Kada vam pokažu crtež ili bilo što što su sami osmislili, pohvalite ih, recite im kako ste ponosni na njih.

Od četiri do pet godina

Djeca ovog uzrasta mogu se pridržavati pravila, ali i dalje ne razlikuju dobro od lošeg. Žele biti samostalniji i vjeruju da mogu ostvariti sve što zamisle pa je važno potaknuti ih da sami donose odluke. Oni su, u ovom uzrastu, jako radoznali.

Četverogodišnjaci mogu biti promjenjivog raspoloženja pa i agresivni, mogu se potući s braćom i sestrama ili mogu prijetiti da će pobjeći od kuće. Petogodišnjaci, s druge strane, imaju bolje manire, odgovorniji su i žele druge učiniti sretnim.

Tada je pravo vrijeme naučiti vašu djecu kako pravilno iskazati svoj bijes, a ako se loše ponašaju, maknite ih iz igre na neko vrijeme. Trebali biste ih ohrabriti da govore otvoreno s vama o svojim osjećajima. Uvijek pohvalite njihovo lijepo ponašanje.

Od šeste do dvanaeste godine

U ovim godinama, prijatelji im postaju iznimno važni, a postoji mogućnost da ih zainteresiraju i romantične veze. U ovom razdoblju, djeca postaju ljubomorna na druge. Žele biti dio nekog kluba ili društva, uživaju u natjecateljskim igrama. Sada biste trebali djecu naučiti poštivati i slušati starije. Pokušajte provoditi što više vremena sa svojom djecom.

Od trinaeste do osamnaeste godine

Tinejdžeri često sebe uspoređuju s drugima. Jaka im je važno da ih prijatelji prihvaćaju. Zato ih trebate naučiti kako se nositi s pritiskom i stresom. Ohrabrite ih da otvoreno razgovaraju o svojim problemima i brigama. Romantične veze postaju važnije nego prije. Djeca žele postati neovisna, prenosi Index.hr.