.

 

 

 

 

 


.

Snježni pokrivač ponovno je zaogrnuo naše krajeve, a tome se najviše vesele djeca. 

Osim grudanja, njihova je omiljena zimska aktivnost najčešće sankanje. I upravo sankanje ima brojne blagodati i za djecu i za roditelje.

1. Pokretanje čitavog tijela:  Sankanje je odlična tjelovježba ne samo za djecu nego i za roditelje. Jedan sat sankanja, odnosno stalne aktivnosti kraj djeteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošit će 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma. Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna tjelovježba za čitavo tijelo ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka bio rad na sebi i svome tijelu. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tijela - dok vučete saonice, istodobno rade mišići nogu, ruku, stražnjice i trbušni mišići.

2. Boravak na svježem zraku:  Ništa manje nije važan ni boravak na svježem zraku koji ide ruku pod ruku sa sankanjem. To je prilika da se i roditelji i djeca odvoje od ekrana i sjedilačkog načina života te zaista udahnu svježi zrak. Ako imate priliku otići na sankalište izvan grada, tim bolje, jer će i kvaliteta zraka biti bolja. Boravak na hladnoći ima i brojne prednosti - od toga da bolje spavamo, sagorijevamo više kalorija, pa sve do toga da pomaže u borbi s infekcijama i pridonosi općem boljem osjećanju.

3. Razvoj koordinacije pokreta:  Djeca u ranom i srednjem djetinjstvu još uvijek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj mjeri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može pridonijeti razvoju koordinacije. Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, u drugu djecu i u slučajne predmete na putu, dijete će s vremenom postajati sve bolje u tome da zaobiđe prepreke i nauči kako može koristiti svoje tijelo u te svrhe. Naučit će kako stati sa sankama, kako promijeniti smjer i kako izbjeći sudaranja. Vrhunac toga događa se oko 10. godine djetetova života.

4. Razvoj socijalnih vještina:  Osim ako ne idete na izolirano sankalište ili brdo iza svoje kuće, vrlo je velika vjerovatnost da ćete tokom sankanja naići na brojnu drugu djecu i roditelje. Upravo je to prilika da dijete nauči kako se ponašati u takvim situacijama. Podučite ga kako i zašto treba čekati u redu na svoje vrijeme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji također čekaju, zašto je opasno udarati se svojim saonicama u drugu djecu i slično.

5. Stvaranje veze između djeteta i roditelja:  Odlazak na sankanje uključuje čitav proces od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sankalište, tjelovježbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani za svoje dijete i podučavanje razvijanju socijalnih vještina. I upravo se zato tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i djeteta. Kako bi ona išla u pravom smjeru, izbjegavajte vikanje i situacije koje će kod djeteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo dio života s kojim se mora naučiti nositi. Vi budite tu kao podrška i na čitavo iskustvo sankanja gledajte sa smiješkom. Uostalom, snježne radosti kratka su vijeka i zato ih iskoristite najbolje što možete.  (Zadovoljna.hr)