.

 

 

 

 

 


.

Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine,

kalanja je danas u Memorijalnom centru Kamičari u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Iako su na posljednjem ispraćaju žrtava genocida prisustvovali brojni zvaničnici, uključujući i predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, osim Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) niko nije donio Odluku o proglašenju Dana žalosti zbog kolektivne šehidske dženaze u Prijedoru.

Ruke istog zla

Prijedorčani i Bosanci iz doline Sane se s pravom pitaju ne zaslužuju li žrtve da im se oda počast i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine?

„Vlada Federacija nije, niti bilo koji kanton izuzev Unsko-sanskog, našla za shodno da danas proglasi Dan žalosti povodom šehidske dženaze u Prijedoru. Da se makar formalno pokaže pijetet prema prijedorskim žrtvama. Oni koji se danas kopaju, samo podsjećanja radi, ubijeni su od iste ruke zla kao i oni koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici, opsadi Sarajeva, na Kapiji u Tuzli i širom Podrinja…“, naveo je dr. Jasmin Medić, doktor historijskih nauka i naučni suradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu koji je objavio više knjiga i stručnih radova s temama iz savremene historije Bosne i Hercegovine, uključujući i Prijedor, te dodao:

„Tako se ponašamo, a onda se čudimo što na onoj strani nema katarze, suočavanja s prošlošću, dozivamo nekakve srpske Willy Brandte…“ Sudbin Musić, novinar i aktivist za prava povratničke populacije u RS-u je, također, retorički upitao: “Jel iko pomislio neki Dan žalosti danas, neku posebnu sjednicu neke skupštine, države, entiteta, kantona, gradova… Neki minut šutnje, neke sirene u podne… Niko!”

Što je počelo u Prijedoru završilo je u Srebrenici

S druge strane, poštovanje zaslužuje potez Vlade USK koja je jedina proglasila Dan žalosti. “Povodom Dana sjećanja na žrtve Prijedora i kolektivne šehidske dženaze donesena je odluka o proglašenju Dana žalosti na području kantona. Smatramo da naša obaveza prema šehidima mora biti stalna i da naše emocije u srijedu, 20. jula trebaju biti usmjerene prema žrtvama u Prijedoru, njihovim porodicama i kulturi sjećanja koju njegujemo”, navedeno je u saopćenju Vlade USK-a.

Bez obzira na pravne procedure u pogledu proglašenja Dana žalosti i eventualna opravdanja, koja ćemo možda čuti, institucije i FBiH i kantona morali su naći načina da odaju pijetet žrtvama Prijedora.
Jer, ono što je počelo u Prijedoru 1992. godine, ali i Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i Foči, završilo je u Srebrenici i Žepi jula i augusta 1995. godine. To je isti lanac zla i važno je da na sve žrtve jednako gledamo.        Radiosarajevo.ba