.

 

 

 

 

 


.

Posmrtni ostaci šesnaest žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da su žrtve koje će biti ukopane ove godine u Kozarcu ubijene 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz grobnica koje su otkrivene godinama unazad kao što su Matrići u Trnopolju, Garevci, Zecovi kod Prijedora, Korićanske stijene, Hrastova Glavica, Kotlovača.

Po njenim riječima, neke od ovih grobnica otkrivene su 1998. i 1999. godine pa 2003., 2004., 2009. godine...

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Husein (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina.

Posmrtni ostaci nekih od ovih žrtava godinama nalazili u Identifikacionom centru Šejkovača iz razloga što porodice nisu dale saglasnost za ukop, jer su posmrtni ostaci njihovih najmilijih nekompletni pa su se nadali da će u narednom periodu biti pronađeni dodatni dijelovi skeleta.

- Porodice nerijetko odgađaju davanje saglasnosti za ukop, jer  većina porodica žrtava zločina u Prijedoru i okolini uglavnom žive u inostranstvu i zbog različitih okolnosti ne mogu doputovati kako bi prisustvovali kolektivnoj dženazi - navela je Fazlić.

U Identifikacijskom centru Šejkovača nalazi oko 350 posmrtnih ostataka. Identifikovano je oko 60 žrtava, dok ostatak posmrtnih ostataka čeka na identifikaciju, a u velikom broju se radi o posmrtnim ostacima koji čekaju na identifikaciju radi reasocijacije.

Kao i prošle godine, kolona sa posmrtnim ostacima šehida Prijedora krenut će iz identifikacionog centra Šejkovača kroz gradove u Krajini, u kojima će biti organizirano odavanje poštovanja i ispraćaj šehida prema Prijedoru.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će u utorak, 19. jula, iz Šejkovače krenuti u 11.00 sati u Sanski Most, potom u Ključ pa preko Bosanskog Petrovca u Bihać, zatim u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor, a  planirano je da stigne u Kamičane u 20.00 sati. (Vijesti.ba / FENA)