.

 

 

 

 

 


.

Lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad 

Dodik danas je rekao da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda.On tvrdi da je Kosovo svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

"A kao drugo, moraćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo sui generis kako zapadna međunarodna  zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe", upitao je Dodik. On je upitao i kako je moguće da na 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?

"To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo", istakao je Dodik. Nedavno je novi američki ambasador u BiH Eric Nelson na novinarsko pitanje - ukoliko dođe do razmjene teritorija između Kosova i Srbije, da li će se to reflektovati i na Bosnu i Hercegovinu, odgovorio kako je stav SAD-a jasan - nema nikakve paralele između pregovora koji vode Srbija i Kosovo - i Bosne i Hercegovine.

- Neke sličnosti postoje, a to je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijelog regiona. To tražimo i ovdje u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje - odgovorio je Nelson.
Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić mišljenja je da se pitanje prisajedinjenja RS Srbiji ili širenje Srbije ne može braniti zvaničnom politikom ni Srbije, koja obavezuje Vučića, niti BiH, gdje je Dodik predsjedavajući Predsjedništva BiH. To je, dodao je, direktno suprotstavljeno stavovima Kontakt grupe za Balkan.

"Dodik je ovim uvalio Vučića u tako veliki problem kada je u pitanju Kosovo, da se zaista pitam da li su njih dvojica svjesni da će ovo biti dodatna kap na nastupe Ivice Dačića u vezi sa razgraničenjem. Ovo će dovesti Beograd u tešku pregovaračku poziciju prema Kosovu u vrlo delikatnom momentu. Srbija je politički nestabilna, a Kosovo je tek nestabilno. Srpska zajednica na Kosovu živi u stalnom sigurnosnom pritisku od ubistva Olivera Ivanovića. Mi ponovo biramo između mira i rata, a Dodikove izjave su izjave rata. On to mora da shvati i od toga nema pranja", upozorio je Janjić.  (Vijesti.ba)