.

 

 

 

 

 


.

"Bakirovi ambasadori", nego i Bećirovićevi! Tek kada se Senaid Memić našao iza rešetaka,

Bećirović se sjetio da je on "tekući" ambasador Bosne i Hercegovine i brže-bolje pokrenuo proceduru za njegovu smjenu.  Piše: SENAD AVDIĆ  Kada je prije dva-tri mjeseca Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavio spisak (svojih) ambasadora Bošnjaka, javnost je ostala uskraćena za kompletnu informaciju. Bećirović je, seljački lukavo, propustio navesti imena ambasadora koje je smijenio. Dakle onih ambasadora koje su prethodnih godina imenovali Šefik Džaferović, odnosno Bakir Izetbegović. Budući da su njih dvojica, sinhronizirano i smišljeno, u diplomaciju godinama slali isključivo stranački podobne, ili familijarno "uvezane" ambasadore, logično je bilo da Denis Bećirović koji dolazi iz druge stranke, Socijaldemokratske partije BiH, tu SDA-ovsku diplomtsku mrežu u cijelosti, bez izuzetaka, demontira. Izetbegović i Džeferović su u bijeli svijet vrtlo često slali kompromitirane kadrove svoje stranke, nagrađivali ih, a istovremeno sklanjali ispred očiju ogorčene javnosti.

SMJENE NAKON HAPŠENJA

Dvojica eklatantnih primjera takve stranačko-familijarne kadrovske prakse, lokalnih nedodirljivih sarajevskih smutljivaca su notorni Senaid Memić i Abdulah Skaka. Da su oni nastavili biti ambasadori i nakon ulaska u Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića u, prvi u Maleziji, drugi u Kataru, javnost je saznala tek ovih dana, pod istim okolnostima: i Memić i Skaka su uhapšeni pod optužbama za  kriminal. Prvi u Općini Ilidža, gdje je bio načelnik, drugi tokom mandata kojeg je proveo kao gradonačelnik Sarajeva.

Tek kada se Senaid Memić našao iza rešetaka, Bećirović se sjetio da je on "tekući" ambasador Bosne i Hercegovine i brže-bolje pokrenuo proceduru za njegovu smjenu. Isti scenarij se desio samo sedam dana kasnije: čim je infoirmiran da policija pretresa kuću Abdulaha Skake, a njega poziva da prenoći u policijskim prostorijama, Bećirović se navrat-nanos, odrekao još jednog ambasadora. 

Dakle, Memić i Skaka nisu samo "Bakirovi ambasadori", kako papagajski ponavljaju mediji i nekreativni analitičari, nego su i "Bećirovićevi“.

Denis Bećirović je smijenio desetak ambasadora Bošnjaka, što je razumljiva i uobičajena praksa i njihova mjesta popunio svojim ili stranačkim kadrovima. Zašto na isti način nije postupio i sa ambasadorima Memićem i Skakom, svojevrsnim simbolima perverzne, šteotčinske kadrovske politike Stranke demokratske akcije?

Za eventualni odgovor na ovo pitanje treba znati da su i Abdulah Skaka i Senaid Memić, bili štićenici i kadrovi onog što se zove "bošnjačka duboka država". I jedan i drugi su direktno (Skaka) ili rubno(Memić) oslonjeni na strukturu Mladih muslimana, kao druga, ili treća generacija tog vjersko-poltičkog pokreta. "Mladi muslimani nisu prošlost, nego su budućnost", poručio je (zaprijetio!) ovih dana Bakir Izetebegović u stranačkom biltenu "Stav" u cijelosti posvećenom Mladim muslimanima. Zanimljivo je, bolje rečeno indikativno, da su posljednjih godina u kriminalu uhvaćeni mnogi "uspješni Bošnjaci" sa mladomuslimanskim porodičnim pedigreom. Poput nekolicine vlasnika ugostiteljskih objekata na najatraktivnijim sarajevskim lokacijama koji su varali na fiskalnim kasama. Iz mladomuslimansko-vjerskog kruga dolazi i nedavno uhapšeni načelnik Starog grada Ibrahim Hadžibajrić

Denis Bećirović se godinama, što kroz naučno-publicistički rad, što kroz dnevno-poltički, a sada i državnički angažman "upucavao" predstavnicima Islamske zajednice BiH i općenito konzervativno-klerikalističkoj bošnjačkoj izbornoj bazi. Poznato mu je, kao pragmatičnom činovniku, da bez njihove pomoći nije u stanju realizirati svoje divovske apetite.

KARIĆKA JE IZABRANA "ZAHVALJUJUĆI" SKAKI?!

Nije tajna da se Islamska zajednica (u čijem vrhu nalaze neki od čelnih ljudi Stranke demokratske akcije) ima ambiciju da kadrovira u svim oblastima, pa time i u diplomaciji. Osobito se ne šalju diplomate u islamske države bez konsultacija sa liderima IZ-a. Nedavno je u internim krugovima bivša ministrica vanjskih poslova otkrila da je sa najvišeg vrha IZ-a na nju vršen pritisak da ne smjenjuje komprimitiranog i incidentnog diplomatu u jednoj evropskoj državi. Nekoliko mjeseci nakon što je to ipak učinila, taj se "diplomata" našao u timu novog ministra Elmedina Konakovića.

Dakle, nisu samo Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović obrukali ovu zemlju imenovanjem u diplomaciju osoba koje ovih dana hapsi pravosuđe Bosne i Hercegovine: posredno i podmuklo je to uradio i Denis Bećirović.

Abdulah Skaka se tereti i da je koruptivnim radnjama spriječio izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. Dvije godine je prošlo od kako se taj skandal desio i kada je policija počela utvrđivati Skakinu odgovornost. Bogićević je stranački kolega Denisa Bećirovića koji je za tu ujdurmu morao znati. Ali, Bećirovićeva stranačka kolegica koja mu je pomagala u izbornoj kampaniji je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. Koja je to nikada ne bi postala da nije bilo, kako se tvrdi,  Skakinih kriminalnim manevara i kupovine glasova nakon čega je Bogićević, zgađen i ponižen odustao od kandidature...   slobodna-bosna.ba