.

 

 

 

 

 


.

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients pokazuje da je ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno

povezano sa snižavanjem krvnog pritiska. Autori u svom izvještaju napominju da se još raspravlja o učincima kafe na krvni pritisak. Poznato je da sadržaj kofeina koji ima kafa može kratkoročno povisiti krvni pritisak. Međutim, te učinke mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kafi i mogu pomoći u širenju krvnih žila i zaštititi ćelije od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr. Arrigo F.G. Cicero, vanredni profesor na Odsjeku za medicinske i hirurške nauke na Univerzitetu u Bologni i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kafi, utjecati na pojavu krvnog pritiska.

Nasumični učinak

Kako bi proveo svoju studiju, autorov tim odradio je ispitivanje na uzorku koji je uključivao 720 muškaraca i 783 žene. Inače, ova studija pod nazivom Brisighella Heart Study prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje. Uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su promatrali krvni pritisak učesnika i navike ispijanja kafe, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nakon analize podataka, otkrili su da je konzumacija kafe povezana s nižim krvnim pritiskom. Također, Megan K. Rhoads, doktorica nauka i postdoktorandica na Odsjeku za nefrologiju na Univerzitetu Alabama u Birminghamu, rekla je da postoji nekoliko mehanizama putem kojih konzumacija kave može sniziti krvni tlak, od kojih su neki dokazani u studijama na životinjama.

“Kafa sadrži kofein, koji može povisiti i sniziti krvni pritisak u akutnim situacijama. Ali, sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog pritiska”, objasnila je.

Trebaju li ljudi s visokim pritiskom piti kafu?

Dr. Jim Liu, kardiolog s Medicinskog centra Wexner na Državnom univerzitetu Ohio, rekao je da, iako je ova studija mala i fokusirana na određenu populaciju. Kaže da su njeni nalazi u skladu s prethodnim saznanjima o tome kako kafa utječe na krvni pritisak.   “Kafa može akutno povisiti krvni pritisak nakon konzumacije. Zapravo nema dosljednih dokaza koji bi pokazali da umjerena konzumacija kafe dovodi do dugoročnih problema s visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca. Za pacijente s hipertenzijom koji konzumiraju umjerene količine kafe, ova studija pruža još neke umirujuće podatke da je uredu nastaviti piti umjerene količine kafe i da to neće negativno utjecati na krvni pritisak. Ako ništa drugo, umjerena konzumacija kafe može pomoći kod krvnog pritiska”, rekao je Liu. bhdoktor.ba