.

 

 

 

 

 


.

Ako se nakon spavanja ne osjećate odmorno,

možda bi ste trebali probati nositi masku za oči. Istraživanja su pokazala da će vam ona pomoći da se sljedeći dan osjećate odmornijima i svježima. Jednostavan trik, poput ovoga, blokirati će višak svjetla tokom spavanja i povećati budnost iduće jutro, prenosi New York Post. Izvori ambijentalnog svjetla koji bi mogli igrati ulogu tokom spavanja uključuju elektroniku, sunčevu svjetlost ili ulične svjetiljke.

Stručnjaci sa Univerziteta u Cardiffu proveli su dvije serije eksperimenata. Učestvovalo je ukupno 124 volontera u dobi od 18 do 35 godina. Od njih su tražili da nose maske za oči u krevetu nekoliko noći, nakon čega je uslijedio isti broj noći bez maske. Učesnici su također trebali voditi dnevnike spavanja kako bi zabilježili svoje iskustvo sa i bez maski dok spavaju u svojim domovima. Rezultati su trebali odražavati scenarije spavanja iz stvarnog života. Nakon ispitivanja, sudionici su poduzeli tri različita testa nakon buđenja kako bi izmjerili snagu mozga. Otkrili su da su ljudi imali bolje rezultate u vježbama kognitivnih sposobnosti i vremena reakcije tokom sedmice kada su nosili maske za oči.

Isprobajte

Međutim, maske za oči nisu imale učinka na treći test za ispitivanje učenja motoričkih vještina. Rezultati nadalje nisu pokazali razliku u količini ili kvalitetu sna dok nosite maske za oči. Primijećeni su samo pozitivni učinci na budnost sljedećeg dana. Autorica studije Viviana Greco, doktorandica na Cardiffu, rekla je da bi nošenje maske za oči moglo biti učinkovito i jeftino rješenje za poboljšanje budnosti i radnog učinka.

“Implikacije naših rezultata značajne su za mnoge dnevne zadatke poput vožnje automobila ili bilo kojeg obrazovnog ili kulturnog konteksta koji zahtijeva učenje”, dodala je. Time je pretpostavila da su maske pomogle spavačima da provedu više vremena u najdubljoj fazi sna. Ona se naziva sporovalnim spavanjem. Vjeruje se da je važna za obradu novih informacija i jačanje pamćenja.  

Liberalno roditeljstvo

Istraživači primjećuju da maska može biti osobito korisna tokom ljeta kada sunce izlazi već u 4 sata ujutro.

„Kao naučnici za spavanje, razumijemo važnost dovoljnog sna, a buđenje u 4 ujutro svaki dan nije idealno“, rekao je Greco. On je za pokretanje ove studije inspiriralo preseljenje u novi dom bez roleta. bhdoktor.ba