.

 

 

 

 

 


.

Sastojci za biskvit:

75 g pšeničnog brašna,
10 g praška za pecivo,
50 g gustina,
3 jaja,
100 g šećera.
 
 Krema:
700 g jagoda,
300 g jogurta,
70 g badema,
350 g vrhnja za šlag,
130 g šećera,
2 vanilin šećera,
7,5 g želatina.
 
Priprema:
Razdvojite žumanca i bjelanca. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumanca izmiksajte sa šećerom i dvije kašike vrele vode. Brašnu dodajte gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanaca. Sve zajedno dodajte kremi od žumanaca i dobro promiješajte. Smjesu izlijte u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 30 minuta.
 
Jagode operite, očistite i ocijedite. Za ukrašavanje ostavite nekoliko sa strane. Od jagoda napravite pire i izmiješajte ga sa 75 g šećera. U jogurt dodajte 50 g šećera i vanilin šećer i sve zajedno promiješajte.
 
Razmutite 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješajte u jogurt. Preostalu želatinu razmutite u hladnoj vodi i polako dodajite pireu od jagoda. Biskvit presjecite na dva dijela, oko prvog dijela stavite kalup za tortu, napunite ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napravite šare. Sve poklopite drugom korom i ostavite da se hladi 4 sata.
 
 
Skinite kalup za torte i premažite smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera. Na tavi popržite bademe i njima ukrasite rubove torte, a preostale jagode isjecite na kriške i složite po sredini torte.