.

 

 

 

 

 


.

Sastojci:

300 g tamne čokolade (70% kakaa),
130 g maslaca,
6 jaja,
2 kašičice instant kafe.
 
Za fil od jagoda:
180 g jagoda,
140 g šećera,
sok od 1 limuna,
250 ml slatkog vrhnja,
2 listića želatine.
 
Priprema: 
 
Čokoladu s maslacem otopite na pari, a jaja odvojite na žumanca i bjelanca. Bjelanca pjenasto izmiksajte, a žumanca lagano umiješajte u smjesu čokolade i maslaca. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano umiješajte i bjelanca.
Rernu zagrijte na 140 stepeni. Posudu za pečenje promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, a izvana aluminijskom folijom. Čokoladni biskvit se peče u void, pa zato posudu stavite u veću tepsiju koju ćete napuniti vodom do visine pola biskvita. Biskvit pecite 30 minuta, a nakon toga pustite da se dobro ohladi.
Za to vrijeme napravite pire od jagoda. Jagode zajedno sa 100 grama šećera i sokom 1 limuna uhajte na srednje jakoj vatri desetak minuta. Slatko vrhnje zajedno s ostatkom šećera izmiksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.
Listiće želatine potopite u hladnu vodu pet minuta, a zatim ocijedite vodu i umiješajte želatinu u topli pire od jagoda.
Pire umiješajte lagano u čvrsti šlag te ga stavite u frižider na sat vremena da se dobro ohladi. Premažite čokoladnu tortu nadjevom od jagoda i dodatno ukrasite jagodama po želji.