.

 

 

 

 

 


.

Sastojci za kore:

4 jaja,

4 kašike šećera,

1 dl ulja,

10 g cimeta,

1 banana,

1 prašak za pecivo,

1 šolja (oko 250 ml) mekog brašna.

Fil:

300 g šećera,

2 dl slatke pavlake,

150 g maslaca ili margarina,

200 g šlaga u prahu,

2,5 dl mlijeka,

4 banane.

Dekoracija:

Ribana čokolada.

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 190 stepeni. Pleh (oko 32x23cm) obložite papirom za pečenje, podmažite uljem i složite po dnu kolutove banane.
  2. Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte cimet, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promiješajte, sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak minuta (biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen). Ohladite.
  3. Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla. U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizira, malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizirani šećer sipajte polako zagrijanu slatku pavlaku miješajući svo vrijeme.
  4. Vratite na šporet i nastavite s kuhanjem miješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Sklonite sa šporeta i u topli fil dodajte margarin i sve dobro promiješajte. Ostavite da se karamel ohladi.
  5. Šlag u prahu umutite s mlijekom dok se ne zgusne pa dodajte polovinu ohlađenog karamela i sve dobro promiješajte mikserom.
  6. Pečenu koru odvojite od papira pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga, na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.