.

 

 

 

 

 


.

Vrijeme je praznika, a za ovaj kolač vam ne treba više do 20-ak minuta

da ga spremite i oduševite svoju rodbinu i prijatelje.  Jednostavan kolač bez pečenja svima će biti jedna o dražih poslastica koja se napravi za 20-ak minuta. 

Za podlogu:

600 ml mlijeka
8 kašičica griza
6 kašičica šećera
1 vanilin šećer
100 g čokolade za kuhanje
2 kašičice kakaa
50 g maslaca

Za kremu:

1 l mlijeka
10 kašičica šećera
1 vanilin šećer
6 kašičica griza
120 g kokosa
30 g maslaca

Za ganache:

150 g čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Za podlogu zakuhati u posudi mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada prokuha usipati griz pa uz miješanje kuhati par minuta. Kada se griz skuha, ubaciti u vruće natrganu čokoladu, kakao i maslac pa miješati dok se sve ne sjedini. Još vruću smjesu izliti u lim za pečenje koji prethodno samo treba saprati hladnom vodom. Poravnati kašičicom i ostaviti da se tako ohladi na sobnoj temperaturi, 

Odmah nakon toga idemo skuhati kremu. Zakuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom pa usuti griz. Skuhati ga uz neprestano miješanje. Tada dodati maslac i kokos pa sve dobro izmiješati da se sjedini. Vruću kremu odmah preliti preko podloge i poravnati. Ostaviti da se ohladi i stisne.

Za to vrijeme napraviti ganache (čokoladnu glazuru).

U manjoj posudici zagrijati vrhnje za šlag. Dodati natrganu čokoladu pa uz miješanje nastaviti zagrijavati na tihoj vatri. Miješati tako dugo dok se sva čokolada ne otopi i dok ne postane lijepo podatno i gusto. Ganache ne smije prokuhati! Dobivenom toplom glazurom preliti kolač i ostaviti da se potpuno ohladi.

Bounty kocke od griza nakon hlađenja rezati na komade i poslužiti.   Dobar tek! piše. Volimokuhati.com