.

 

 

 

 

 


.

Doveli su nas u poziciju jetima ovisnih o tuđoj sadaci.  Samo dan nakon obilježavanja Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 
predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić – šef one iste države koja je odgovorna za krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovine – stići će u službenu posjetu Sarajevu i uručiti Bosni i Hercegovini vakcine protiv korona virusa, a koje bosanskohercegovačke vlasti nisu bile u stanju osigurati svojim građanima, piše PRESS. Na današnji dan, prije 29 godina, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.
 
Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Vlastima u Bosni i Hercegovini očito ni 29 godina poslije nije jasno šta su građani mislili kada su se izjasnili da žele živjeti “u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini”. Neko bi liderima političkih stranaka trebao napokon objasniti kako “suverena i nezavisna država” ne znači to da građani žele da kadrovi SDA, HDZ-a i SNSD-a vladaju institucijama, javnim preduzećima, zavodima i agencijama bez da se bilo ko miješa u njihov način vladanja isto kao što “nezavisno” ne znači vladanje nezavisno od krivičnog progona za sav kriminal i korupciju koju smo imali priliku vidjeti od 1995. godine pa na ovamo.
 
Politika Stranke demokratske akcije (SDA) proteklih godina u tolikoj je mjeri ojačala SNSD i HDZ BiH da je upitno koliko je Bosna i Hercegovina u ovom momentu uopšte nezavisna od drugih država. Ako se odluke o Bosni i Hercegovini donose nakon konsultacija sa zvaničnim vlastima u Zagrebu i Beogradu, a što HDZ i SNSD čine vrlo transparentno, onda je BiH podređena Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Kada predsjednik SDA i jedan od šefova zakonodavne vlasti u BiH Bakir Izetbegović ode u službenu posjetu Zagrebu kako bi s premijerom Hrvatske razgovarao o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje usvaja Parlamentarna skupština BiH, a na Hrvatski sabor, kada na sastanak koji se održava u prostoriji Vlade Hrvatske u kojoj nema zastave Bosne i Hercegovine još dovede ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković (SDA), onda šef bh. zakonodavne vlasti i predsjednik SDA gazi vanjski suverenitet i nezavisnost države iz koje dolazi. Jer zbog čega bi o izmjenama Izbornog zakona BiH uopšte pričao s vlastima iz susjedne zemlje i uz to im još išao na noge.
 
Gaženje nezavisnost vlastite države je kada ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ode u službenu posjetu Srbiji pa na sastanku s ministrom vanjskih poslova Srbije ne smije postaviti pitanje o Huseinu Mujanoviću i Osmanu Osmanoviću, borcima Armije Republike BiH koji godinama trunu u srbijanskim zatvorima zbog namještenih optužnica. Ali zato stigne da se dodvori predsjedniku Srbije komentarima o napadima na Aleksandra Vučića u Srebrenici zaboravljajući ulogu policajaca MUP-a Srbije u cijelom slučaju. Brutalni nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine je i izjava Bakira Izetbegovića da Bosna i Hercegovina “može koordinisati tempo sa Srbijom” kada je riječ o NATO integraciji. Zbog čega bi BiH svoj ključni vanjskopolitički prioritet koordinisala sa susjednom zemljom? BiH nije podređena Srbiji pa da zvanični Beograd određuje pravac kretanja i brzinu integracijskog procesa. Da je Izetbegović bio ozbiljan kada je stavio BiH u podanički položaj u odnosu na Srbiju vidjelo se prije nekoliko dana je “Komsija za NATO integracije” preimenovana u “Komisiju za saradnju s NATO-om”, odnosno kada je u navedenu komisiju uveden takav sistem glasanja da se ništa neće smatrati usvojenim ukoliko ne dobije podršku Milorada Dodika.
 
Vrhunac ponižavanja Bosne i Hercegovine jeste najavljena donacija  Aleksandra Vučića građanima Bosne i Hercegovine. Dan nakon obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Sarajevo će stići predsjednik Srbije kako bi bh. vlastima uručio vakcine protiv korona virusa. Onim istim vlastima koje nisu bile u stanju nabaviti vakcine i pokazati kako su im životi građana važni. Da se razumijemo, Aleksandru Vučiću samo možemo zahvaliti na donaciji jer da nije bilo susjedne Srbije bog sami zna kada bi započeli proces imunizacije, ali isto tako s prezirom moramo konastatovati kako su nas u poziciju jetima ovisnih o tuđoj sadaci doveli SDA, SNSD i HDZ zajedno sa svojim koalicionim partnerima. A ponajviše SDA koja je cijelu državu kao na dlanu isporučila Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću (4+4 delegata u Domu naroda PSBiH). Stranka demokratske akcije (SDA) i njeni kadrovi u Vijeću ministara BiH, kao i anemični član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zaslužili su da se stave na stub srama, pozovu na moralnu i političku odgovornost, a na izborima 2022. godine svakako kazne. Upravo je SDA sve ključne resore u Vijeću ministara BiH prepustila SNSD-u i HDZ-u, a u onim manje bitnim resorima postavila nekompetentne osobe željne lične promocija i koje gledaju da mandat iskoriste prije svega kako bi riješili radno-pravni status svoje djece. (PRESS)