.

 

 

 

 

 


.

Od 21. avgusta u Narodnoj Skupštini Republike Srbiji u proceduri su prijedlozi Nacrta Nacionalne strategije bezbjednosti i Strategije odbrane Republike Srbije.
Ovi prijedlozi nacrta prošli su potpuno nezapaženo u BiH, iako se veliki dio ovih dokumenata, koji postaju zvanični dokumenti srbijanske politike prema našoj zemlji, odnosi na BiH.
 
U Prijedlogu Nacionalne strategije bezbjednosti Republike Srbije navodi se kako „pokušaji revizije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum) ostvaruju negativan uticaj na stabilnost i bezbjednost u regionu.
 
„Republika Srbija, kao jedna od potpisnica, je garant Dejtonskog sporazuma i zalaže se za poštovanje i ispunjavanje obaveza iz tog dokumenta u interesu sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine“, stoji u Prijedlogu.
 
Dalje se navodi kako je „očuvanje postojanja i zaštita srpskog naroda gdje god on živi, kao i nacionalnih manjina i njihovog kulturnog, vjerskog i istorijskog identiteta uslov opstanka Republike Srbije, dijaspore i Srba u inostranstvu, te Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom“.
 
„Ostvarenjem tog interesa unapređuje se demografski potencijal, jača se nacionalno jedinstvo, kultura i rodoljublje, i razvija svijest o nacionalnom identitetu, uz uvažavanje prava i kulturnog naslijeđa drugih naroda. Na taj način stvaraju se uslovi za koheziju i razvoj društva, unaprijeđenje položaja i zaštitu prava Srba gde god oni žive, srpskog kulturnog, duhovnog i istorijskog naslijeđa u drugim državama, unaprijeđenje kulturne razmjene, razumijevanje i uvažavanje kulturoloških i drugih razlika, te unapređijenje položaja i prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji“, piše u dokumentu.
 
Prema ovom dokumentu, očuvanje Republike Srpske jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.
 
„Saglasno tome, opredijeljenje Republike Srbije jeste da nastavi razvijanje specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Takođe, Republika Srbija opredijeljena je za uspostavljanje kvalitetnijih i sadržajnijih odnosa sa državama u regionu, uz jačanje regionalnog pristupa bezbjednosti“.
 
U Prijedlogu Nacionalne strategije bezbjednosti Republike Srbije navodi se kako „u pojedinim državama regiona postoji težnja, kao i pokušaji, da se ostvari što veći stepen nacionalnog ujedinjenja etničkog prostora i realizuju velikodržavni projekti, posebno kada je u pitanju stvaranje „Velike Albanije“, koji bi uključivali reviziju i promjenu međunarodnopravno utvrđenih državnih granica i ovlašćenja, predstavljaju prijetnju miru i bezbjednosti na regionalnom nivou, ali i van njega“.
 
„Negativan uticaj na stanje u regionu ostvaruju i pojave i manifestacije jačanja ekstremno nacionalističkih grupa, kao i narušavanje političkih odnosa i produbljivanje političkih podjela. Pored toga, zastupljen je i vjerski ekstremizam koji, prije svega, ima za posljedicu jačanje radikalnih islamističkih pokreta, čije aktivnosti mogu da izazovu destabilizaciju regiona“, stoji u ovom dokumentu.
 
Prijedlog Strategije odbrane Republike Srbije
 
U Prijedlogu Strategije odbrane Republike Srbije stoji da „na bezbjednost država u regionu negativan uticaj ispoljavaju i separatističke težnje, etničke i vjerske tenzije, tendencije ukidanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske, ugrožavanje položaja srpskog naroda, terorizam, organizovani kriminal, iregularne migracije, trgovina narkoticima, trgovina ljudima, korupcija, prirodne i tehničke i tehnološke nesreće, izvođenje sajber napada na objekte kritične infrastrukture, kao i širenje lažnih vijesti i dezinformacija u okviru koncepta hibridnog i informacionog ratovanja“.
 
„Neadekvatno rješavanje pitanja povratka izbjeglih, prognanih i interno raseljenih lica i njihove imovine, procesuiranja ratnih zločina, kao i pitanja nestalih lica dodatno usporava proces stabilizacije stanja na prostorima Balkana“, navodi se u Prijedlogu.
 
4.3. Očuvanje mira i bezbjednosti u regionu i svijetu
 
Očuvanje mira i bezbjednosti u regionu i svijetu, kao odbrambeni interes Republike Srbije, ostvariće se realizovanjem sljedećih ciljeva:
 
- Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu;
 
- Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unaprijeđenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije. Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastaviće da unaprijeđuje specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Republika Srbija opredijeljena je za uspostavljanje kvalitetnijih i sadržajnijih odnosa sa državama u regionu, uz jačanje regionalnog pristupa bezbjednosti i odbrani. Unaprijeđenjem položaja Srba u regionu i svijetu stvaraju se uslovi za koheziju i razvoj društva, unaprijeđenje položaja i zaštitu prava Srba gdje god oni žive, srpskog kulturnog, duhovnog i istorijskog naslijeđa u drugim državama, unaprijeđenje kulturne razmjene, razumijevanje i uvažavanje kulturoloških i drugih razlika, što će istovremeno doprinositi unaprijeđenju položaja i prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji.
 
Dakle, iz ovih dokumenata jasno se da zaključiti kako će, usvajanjem ovih dokumenata u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, svakodnevno miješanje u unutrašnje stvari BiH postati zvanična politika Srbije.
 
Ovo neće biti ništa drukčije u odnosu na ono što Srbija već radi, ali usvajanje ovih dokumenata značit će da srbijansko vodstvo nema više nikakav kontrargument kada odbacuje navode o miješanju u unutrašnje stvari BiH. 
 
 
(Vijesti.ba)