.

 

 

 

 

 


.

HDZ BiH za vrlo kratko vrijeme promijenio je svoju političku orijentaciju, pa je tako Čovićeva stranka za samo sedam dana, 
od stranke koja je zagovarala prioritetno evropski put BiH bez previše spominjanja NATO-a, postala stranka kojoj je članstvo u NATO-u postao glavni politički cilj.
Stranka Dragana Čovića postala je zagovornik NATO-a puta BiH onog trenutka kada se oglasio državni sekretar SAD-a Matthew Palmer, koji je pozvao političke lidere u BiH da urade sve kako bi se zemlja našla u NATO-u.
 
„Europska perspektiva prepoznat je poticaj dijaloga, napretka i razvoja Bosne i Hercegovine, te bitan čimbenik u viziji stabilne, perspektivne i multietničke europske domovine. Pomažući ispunjavanje europskih ciljeva, veleposlanik Wigemark kroz svoje zalaganje podržao je harmonizaciju sa Strategijom proširenja, koja je jasno naznačila potrebu za jačanjem demokratskih institucija i konstruktivnog dijaloga, posebice na parlamentarnoj razini. Hrvatska demokratska zajednica BiH u potpunosti je opredijeljena za europski put Bosne i Hercegovine. Uvažavajući ulogu međunarodne zajednice kao faktora za pomirenje političkih stavova, pozivamo dužnosnike Europske unije, veleposlanike drugih zemalja i diplomatske predstavnike na suradnju koja podupire razvoj političkog i društvenog konsenzusa na opću dobrobit Bosne i Hercegovine“, smatrali su u HDZ-u sedam dana prije nego što je Matthew Palmer pozvao političare u BiH da rade na NATO putu zemlje. 
 
Samo nekoliko sati nakon što se oglasio Palmer, iz nevladine organizacije HNS, kojom upravlja HDZ, hitno su se oglasili i pozvali na pristupanje NATO-u. 
 
„U prilog činjenici brzog formiranja vlasti ide i potpora svih relevantnih prijatelja ove zemlje, poput Izaslanstva Europske unije, ali i Washingtona, koji podržavaju sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, te koji su zagovornici što skorijeg napretka i formiranja vlasti, ali i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU i NATO“, poručili su iz HNS-a samo nekoliko sati nakon Palmerovog intervjua.
 
A onda su se vodeći ljudi HDZ-a počeli putem medija utrkivati ko će dati snažniju poruku koja poziva na nastavak NATO puta BiH.
 
Predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara mišljenja je da budući saziv državne vlasti svoj mandat mora posvetiti napretku prema NATO-u i EU. 
 
Njen stranački kolega i aktuelni ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda također misli kako je euroatlantski put Bosne i Hercegovine nužan kako bi se proveo Sporazum o formiranju vlasti, te je pozvao na odgovornost one koji namjerno rade opstrukcije na tom putu. 
 
„NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog financijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi“, kazao je Bevanda. 
 
HDZ-ova ministrica odbrane u Vijeću ministara BiH Marina Pendeš dijeli mišljenje svojih stranačkih kolega i smatra kako je NATO put BiH najvažnije političko pitanje u zemlji. 
 
„Otkako je potpisan sporazum razmišljam o tome i zanimljiva mi je ta intenzivna analiza ANP-a koja je izostala kada smo ga radili i koji je u biti samo dokument koji podiže vid suradnje između NATO-a i BiH i tu se nalaze reforme koje bismo trebali uraditi kako bi BiH nekad uistinu postala članica NATO-a. ANP je ustvari poveznica sa reformama koje smo kazali da ćemo poduzeti kako bismo postali članica Evropske unije. Zato mi je nejasna da kažem ova histerija koja se dešava u zadnje vrijeme i to skoro godinu dana nakon što je naveden. Zašto lideri ne sjednu i ne dogovore platformu za uspostavu vlasti? Ja smatram da svi treba da uvažimo ono što se potpisalo, da se sjedne ponovo za sto i da ANP ne bude platforma nesporazuma nego sporazuma. To je dokument koji nam ne nudi NATO, nego da mi kao BiH kažemo šta je nužno šta bismo trebali uraditi u godini dana. Postojao je konsenzus oko Godišnjeg nacionalnog programa i ja ne vidim spornih točaka u tome. To nam nije niko nametnuo jer smo sami kazali da to možemo uraditi. On podliježe promjenama, moguće je izbrisati neke članove, preformulisati, jer kako možete implementirati nešto za četiri mjeseca jer ste isplanirali za godinu dana", kaže Pendeš. 
 
Promjene političkih prioriteta HDZ-a treba gledati isključivo kroz jasne poruke koje su stigle iz NATO-a i Washingtona. Cinici bi primijetili da su poruke sa Zapada bile toliko uvjerljive da je HDZ preko noći postao bliži Željku Komšiću nego Miloradu Dodiku.
 
(Vijesti.ba)