.

 

 

 

 

 


.

Politički predstavnici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC)
sastali su se u Sarajevu gdje će u ova dva dana razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima u BiH.Politička analitičarka Ivana Marić kazala je za Vijesti.ba kako je iluzorno bilo šta očekivati od PIC-a. 
 
„PIC je nekada imao veliki utjecaj i moć u donošenju odluku, a sada je to postalo neko „vijeće staraca“ čije stavove više niko niti čeka niti usvaja. Tako da je iluzorno od njih očekivati da riješe naše probleme“, kaže Marić. 
 
Ona dodaje kako mi rješavanje problema trebamo očekivati od naših političara, jer smo ih zbog toga izabrali i zato ih i jako puno plaćamo. 
 
„Stalno se postavlja pitanje ko je to iz PIC-a ko bi trebao nešto da uradi. Da li mi od Inzka očekujemo da nešto uradi, i glavno je pitanje šta mi od Inzka očekujemo da uradi. Da smijeni Dodika koji je dobio najveće povjerenje birača na izborima u RS-u? Postoje ljudi kojima se ne sviđa što je Trump predsjednik SAD-a, ali ga niko ne smjenjuje jer građani su ga demokratski izabrali“, smatra Marić.
 
Dakle, dodaje Ivana Marić, građani koji su svoj glas dali Dodiku trebaju da odluče da li on treba da ostane ili ne, jer ako PIC počne donositi odluke i mijenjati zakone, onda ne moramo ni formirati vlast.
 
„Mislim da je već krajnje vrijeme da građani BiH preuzmu odgovornost i počnu se ponašati kao punoljetni građani, što i jesu, te da birači traže od svojih izabranih političara u predstavničkim tijelima u parlamentima da počnu raditi posao za koji su dobili povjerenje i za koji su plaćeni i da prestanemo pomoć tražiti sa strane a da ništa nismo uradili sa našim predstavnicima“, ističe Marić.
 
Sa sjednicom PIC-a poklopio se dolazak i zamjenika prvog pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewa Palmera, što je prema njenom mišljenju dobro za nas.
 
„Sigurno je da je značaj posjete veliki i da je Palmer tu da nas vrati na pravi put, jer očito je da smo skrenuli i sa evropskog i sa NATO puta . Amerika je velika sila, pustili su nas da se igramo, i mislim da sada ovim žele da nam kažu dosta igre i da trebamo da se vratimo na pravi put, i da političari u BiH, kada već građani ne znaju da im kažu. Moramo imati takve goste iz Amerike koji će nam reći da se to uradi“, kaže Marić.
 
Ona dodaje da ono što je indikativno u ovom trenutku  jeste ponašanje Dodika kod kojeg vidimo povezan odnos i prema Trumpu i prema Palmeru.
 
„Vidimo da je on spreman i da će pristati na mnoge stvari. Međutim, odluka nije na Dodiku već prvenstveno na Vučiću i odnosima sa Srbijom i Rusijom, tako da je on ustvari samo marioneta većih sila, ali vidimo njegovu spremnost na pristanak na MAP samo mora vidjeti kako će to predstaviti svojim biračima“, zaključila je Ivana Marić.
 
 
(Vijesti.ba)