.

 

 

 

 

 


.

Između BiH i Hrvatske nema puno otvorenih pitanja, izuzev političkih odnosa, poručila je danas 
u Sarajevu zastupnica GLAS-a u hrvatskom Saboru  Vesna Pusić.
Kako je pojasnila, razlog za loše političke odnose leži u prepirci o tome šta znači poboljšanje položaja Hrvata u BiH iz perspektive HDZ-a Hrvatske i perspektive BiH. 
 
"Unutar HDZ-a Hrvatske postoje određeni sukobi koji se rješavaju preko leđa Hrvata u BiH. To je uvijek bio problem, od toga su Hrvati BiH često stradali, možda i više nego što stradaju sada, te bivali ugurani u neki geto", smatra Pusić. 
 
Ističe da je takva situacija ponovo došla do izražaja, jer se kroz lošu politiku u vezi sa Hrvatima u BiH pokušava riješiti odnos premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a ove države Andreja Plenkovića sa opozicijom koju ima u redovima vlastite stranke. 
 
Govoreći o međudržavnoj granici BiH i Hrvatske, ona je podsjetila da je to pitanje u cjelosti dogovoreno i potpisano od strane nekadašnjih predsjednika Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.
 
"S obzirom da se radi o 1.008 km, nikada se više to neće dogovoriti na opšte zadovoljstvo ili prihvatljivo za obje strane. Svaki takav dogovor je jedna vrsta kompromisa. Moje mišljenje je da treba ratifikovati ono što je dogovoreno", istakla je Pusić, prenose Vijesti.ba.
 
Na pitanje novinara, osvrnula se i na aferu "Selefije" i ulogu SOA-e, te činjenicu da Hrvatska nije odgovorila BiH na protestnu notu povodom ovog slučaja.
 
"Mislim da je to totalna fabrikacija i da nije istina. Poznajem te ljude i znam o čemu se radi. Mislim da je to 'spašavanje vojnika Rajana'", odgovorila je Pusić, no nije precizirala na šta je konkretno mislila. 
 
 
(Vijesti.ba)