.

 

 

 

 

 


.

Paradajz je biljka koja veoma drži do komšiluka.

 Osim što voli da je posadite u bogato nađubrenu zemlju, paradajz će uživati samo pored određenih biljaka - komšija.  Donosimo vam spisak od šest biljaka koje ne smiju da se sade pored paradajza:

1. Kupus: Kupus i sve biljke slične kupusu (kafriol, brokoli, prokelj itd) ne smiju da se sade pored paradajza. Zašto? Zato što su one kao i paradajz veliki potrošači vitamina i minerala iz zemljišta pa ako ih posadite jedno blizu drugog uzimaće snagu od komšije i ni jedna biljka neće bujati i rasti.

2. Kukuruz: Još jedan loš komšija za paradajz je kukuruz, ali iz drugog razloga. Naime, ako posadite kukuruz blizu paradajza moguće je da ćete time svom paradajzu obezbijediti parazita - kukuruznu zlaticu ili paradajznog crva koji će bušiti plod i od usjeva nećete imati ništa.

3. Komorač: Komorač je jednostavno loš komšija i tu pomoći nema. Stoga baštovani predlažu da se komorač sadi odvojeno u saksiju jer jednostavno ne prija ni jednoj biljci pa tako ni paradajzu. Smatra se da komorač oslobađa hemikaliju koja usporava rast ostalih biljaka koje se nađu u njegovoj blizini.

4.Patlidžan: Iako se odlično slažu na tanjiru, patlidžan odvojeno sadite od paradajza. Ove dvije biljke udružene jedan drugoj prenose bolesti koje su veoma teško izlječive. Stoga, ništa ne pitajte - samo ih razdvojite u bašti.

5. Krompir: Ista priča kao i sa patlidžanom i paradajzom - krompir će napasti iste bolesti kao i paradajz stoga ih odvojeno sadite. Krompir može da ošteti korijen paradajza koji zahtijeva širinu i dubinu.

6. Orah: Orah oslobađa hemikalije koje utiču na rast ostalih biljaka. Da li ste primijetili da ni korov ne raste ispod oraha? Stoga se ni jedno povrće ili voće ne sadi u blizini drveta oraha. (Stilkurir)