.

 

 

 

 

 


.

Ne ulazite u svađe i sukobe sa svojim rođacima i rodbinom, jer je u tim sukobima i pobjednik gubitnik,

a zatim se ovaj poraz prenosi na djecu i unuke. Stoga, čini dobro svojoj rodbini i lijepo se prema njima ophodi, i zanemari ono što ti se ne sviđa kod njih. Ako okusiš gorčinu njihovih uvreda i odbacivanja, pa znaj da niko neće vječno ostati na dunjaluku. Istinski pobjednik je onaj koji napusti ovaj svijet, a svi ga se po dobru sjećaju.

Dobročinitelj ostaje dobročinitelj bez obzira na promjenu prilika i pozicije 

Jusufu, alejhi selam, dva puta je rečeno: ”Mi vidimo da si ti dobar čovjek.” Jednom dok je bio u zatvoru: ”S njima su u tamnicu ušla još dva momka. ‘Ja sam sanjao da cijedim grožđe’ – reče jedan od njih. – ‘A ja, opet’, – reče drugi – ‘kako na glavi nosim hljeb koji ptice kljuju. Protumači nam to, jer vidimo da si zaista dobar čovjek.'” (Jusuf, 36.) I drugi put kad je postao upravnik ili ministar finansija na egipatskom dvoru: ”O upravniče,” – rekoše oni – “on ima vrlo stara oca, pa uzmi jednog od nas umjesto njega! Mi vidimo da si ti dobar čovjek.” (Jusuf, 78.)

Takvi su istinski dobročinitelji, oni se ne mijenjaju bez obzira na prilike, status i poziciju koju imaju.

Sreća i radost su uz ubjeđenje i zadovoljstvo Allahovom odredbom

Prenosi se da je Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, rekao: ”Zadovoljstvo je ne ugađati ljudima izazivajući Allahovu srdžbu, ne zaviditi nikome na Allahovoj opskrbi i ne kriviti nikoga za ono što ti je Allah dao. Opskrba ne dolazi s pohlepom pohlepnog, niti je sprječava mržnja mrzitelja. Allah je iz Svoje pravednosti i znanja učinio da su sreća i radost uz ubjeđenje i zadovoljstvo, a briga i tuga uz sumnju i nezadovoljstvo sudbinom.”    Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić saff.ba