.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada objaviti koncesioni ugovor za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor kada dozvoli kineska kompanija Šandong haj spid. 

 

- Oni to u ovom momentu ne dozvoljavaju. Potpisali smo koncesioni ugovor od 30 godina - rekao je Višković.

On je rekao da Kina nije tražila garancije za realizaciju projekta gradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Detalji ovog gotovo milijardu maraka vrijednog projekta, koliko se predviđa da će gradnja autoputa Banjaluka - Prijedor do kraja tridesetogodišnjeg koncesionog perioda koštati građane RS, od početka su skriveni od javnosti.

U medijima u Banjaluci ranije je objavljeno da će projekat izgradnje četrdesetak kilometara dugačkog autoputa između Banjaluke i Prijedora koštati nešto manje od 600 miliona maraka i to je trošak koji će na gradnju autoputa da potroši kineski koncesionar. Vlada Republike Srpske obavezala se, prema tim navodima, da će na ime godišnje naknade za raspoloživost autoputem plaćati 32,5 miliona maraka u periodu od 30 godina.

“Dogovoreno je da ukoliko bude mnogo manji broj vozila, da ćemo mi iz budžeta mjesečno davati novac građana Republike Srpske investitoru do kraja trajanja koncesije. To je neekonomično i neopravdano”, kaže Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital koji je ranije objavljivao detalje o ugovoru.

Capital je objavio da će sav novac od putarine ići kineskoj kompaniji te da će se dio novca ukoliko bude potrebno plaćati iz budžeta pa će u konačnici Republika Srpska platiti 975 miliona maraka.

Kompanija “Shandong” je autoputeve već gradila u susjednoj Srbiji. BIRN Srbije je prije tri godine pisao kako su ugovori o izgradnji 48 kilometara Koridora 11 vrijedni 760 miliona dolara sklopljeni sa kineskim kompanijama netransparentno u direktnim pregovorima i bez javnog nadmetanja.

“Shandong” je odabran za izgradnju autoputa bez javnog tendera zato što je ovaj posao rezultat međudržavnog sporazuma potpisanog između Srbije i Kine 2009. godine. Ovakvi projekti ne podliježu uobičajenim propisima i procedurama javnih nabavki u Srbiji. Kao rezultat toga, “Shandong” je bio u poziciji da angažuje podizvođača bez nadzora javnosti, otkrio je BIRN.


(Vijesti.ba)