.

 

 

 

 

 


.

Naime, nećete dobiti odgovarajuću količinu rafiniranih žitarica, odnosno dovoljno hranjiivh tvari, prema istraživanju koje je objavio Frontiers in Nutrition. Određeni broj odraslih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama doživjeli su pad energije za 10 posto zato što nisu konzumirali rafinirane žitarice pa tako u organizam nisu unijeli dovoljno dijetalnih vlakana, magnezija i gvožđa.

Hljeb, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju. Međutim, ugljikohidrati su najbolji izvor “goriva” za pokretanje tijela, a dobri su i za funkcionisanje mozga. U zdravoj, uravnoteženoj prehrani od 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to uključuje hljeb i žitarice.

Smanjeni nivoi energije sudionika pokazuju da ako odlučite eliminisati čitavu grupu hrane, morate dobro razmisliti sa čime je planirate zamijeniti jer će u suprotnom doći do pojave umora. Najbolje bi bilo da jedete hljeb od proklijalih zrna pšenice, smeđu rižu, ječam i zob.

Uključivanje spomenutih namirnica pomoći će vam da dobijete dovoljno vlakana, željeza, folata i osjećate se zadovoljno. Ne postoji dobra i loša hrana već je bitno uspostaviti ravnotežu i jesti porcije koje su najbolje za vaše tijelo.       newsagency25.com