.

 

 

 

 

 


.

“Premda je potpukovnik Arsić komandovao brigadom, 
major Zeljaja je aktivno učestvovao u komandovanju snagama na terenu u Prijedoru od kraja maja 1992.”.   U trećem nastavku priče o osobama sa haške “A” liste, koje čuva Tužilaštvo BiH, čitat ćete o Radmilu Zeljaji. Zeljaja je osumnjičen za ratne zločine na području Prijedora, naročito Kozarca, a Haški tribunal ga je stavio na “A” listu, jer postoji dovoljno dokaza da je Zeljaja počinio ratne zločine protiv humanitarnog prava, uključujući i genocid.  I prije nego nastavimo pisati o nedjelima Radmila Zeljaje, dat ćemo vam mogućnost da pogledate kako izgledaju prostori Kozarca pored Prijedora, za koje je Zeljaja najavljivao da će ih sravniti sa zemljom. 
 
Zeljaja je ime koje se spominje u više predmeta i presuda za ratne zločine i genocid, a najčešće kao komandant napada na bošnjačka sela u kojima su masovno ubijani, maltretirani i progonjeni civili.  Vojni vještak Ewan Brown u izvještaju “Vojna situacija u Bosanskoj Krajini – 1992”, korištenom tokom suđenja više predmeta, navodi da je u vrijeme napada na Hambarine, Kozarac i Prijedor zamjenik komandanta 434. brigade Zeljaja, pisao je svojevremeno BIRN. “Premda je potpukovnik Arsić komandovao brigadom, major Zeljaja je aktivno učestvovao u komandovanju snagama na terenu u Prijedoru od kraja maja 1992.”, ističe Brown i ukazuje na zapis u dnevniku od 23. maja u kojem se Zeljaja naziva “komandantom regije Prijedor”. Zeljaja će kasnije biti unaprijeđen u komandanta 443. brigade RS.
 
Nepresuđeni zločinac Zeljaja danas uživa u vojnoj penziji skriven od bh. pravosuđa u Srbiji. Zapravo sklonjen od očiju, a pravosuđe ga i nije tražilo.  A baš taj Zeljaja je krajem maja 1992. godine predvodio napad na Hambarine i cijeli Kozarac, nakon čega je razbježano stanovništvo hapsio i vodio u logore smrti Omarska i Keratern. Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Mevludin Sejmenović, pred Sudom u Hagu je kazao: “"Major Radmilo Zeljaja rekao nam je doslovno: "Ako ne vratite 7.000 cijevi, sravniću Kozarac sa zemljom". Bećir Medunjanin odgovorio: "Kako da vratimo kad nemamo?", na šta je Zeljaja odgovorio: "To je, gospodo, vaš problem”". Da su pravda i pomirenje daleko od naših prostora i da oni čini se ne odgovaraju agresoru i zločinačkoj vojsci pokazuju i davno objavljeni podaci prema kojima je uz svog đenerala i Radmilo Zeljaja bio na platnom spisku Vojske Srbije. 
 
Stoga se ne treba čuditi da ga i ova Srbija, koja nam danas poklanja lijekove, čuva kao svog vojnika, čija zločinačka nedjela nikada neće zaboraviti Bošnjaci Kozarca, Prijedora i okolnih mjesta.  I što je bolnije od boli i smrti, Zeljaja i njegovi suborci u činjenju zločina i genocida u Srbiji mirno slave stvaranje entiteta Republika Srpska, nastalog na kostima nesrpskog stanovništva, poklanog širom države BiH.  “U nekoliko gradova u Srbiji, zavičajna udruženja i udruženja koja baštine dostignuća Republike Srpske, obilježili su Dan Republike Srpske, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
 
Među brojnim gostima na proslavi bili su penzionisani generali VRS Radmilo Zeljaja, Vinko Pandurević, Vladimir Arsić, Milenko Karišik i Živomir Ninković, koji je održao zdravicu, kao i predstavnici političkog života i lokalne samouprave - Svetozar Andrić, zamjenik predsjednika opštine Novi Beograd, Dejan Backović, direktor SPS, Vinko Simeunović, predstavnik grada Zrenjanina, i Milisav Marković, pomoćnik predsjednika opštine Surčin”, kaže vijest od 11. januara 2017. odine, objavljena na stranici predstavništva RS u Srbiji. 
 
I tako je već godinama, Zeljaja i njemu slični nepresuđeni zločinci s “A” liste, a dokazivo i bez liste, slave i uživaju u hladovini lažne srbijanske demokratije i lažnog demokrate i dobročinitelja Aleksandra Vučića. Za to vrijeme Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prikazivat će statističke izvještaje iako i samo u njih ne vjeruje.  A pravda i pravo ostat će još dugo u jamama, primarnim, sekundarnim i tercijarnim jamama oko Prijedora. Pravo za logoraše, silovane i majke koje su ostale same čekat će možda bolje vrijeme.  Jer zulum ovdje ne prestaje, samo mijenja oblike        Piše: Rasim Belko (NAP)  slobodna-bosna.ba