.

 

 

 

 

 


.

BRAK I RAZVOD su događaji koji mijenjaju život i čiji su učinci vidljivi na bezbroj načina, uključujući i na vagi.
 Jasno je da i jedno i drugo može dovesti do povećanja kilograma među parovima, ali svaka prigoda utječe drugačije na muškarce i žene, pokazuje studija Sveučilišta Ohio.
Otkriveno je da žene nakon ulaska u brak dobivaju na težini, dok se opseg struka muškaraca povećava nakon razvoda. Istraživanje je provedeno na uzorku od 10 tisuća muškaraca i žena. Iako su pripadnici oba spola bili skloniji debljanju u braku u odnosu na vršnjake koji su ostali sami, kod žena je povećanje kilograma bilo značajnije nego kod muškaraca. Dvije godine nakon razvoda razvedeni parovi su bili deblji u odnosu na one koji su ostali u braku, ali je višak kilograma uglavnom zabilježen među muškarcima.
 
Postoje neke teorije koje znanstvenici temelje na prethodnim istraživanjima na tu temu, piše Time. Ulaskom u brak, smatraju, supruge mogu potaknuti muževe na zdraviji način života te im pomoći da održe tjelesnu težinu ili je čak smanje. Nakon razvoda, muškarci se u velikoj mjeri vraćaju starim navikama i zato se debljaju. S druge strane, žene u braku više jedu i manje vježbaju jer su pod stresom zbog održavanja domaćinstva i brige o djeci. Brak, kao i svaka druga životna promjena, utječe na ljude. Naše istraživanje pokazuje da je njegov učinak drugačiji na muškarce i žene. Žene koje nemaju partnera pažljivije brinu o tijelu i zdravlju u odnosu na neudate pa ne čudi da se ulaskom u brak debljaju. Muškarci su pak u braku pod nekom vrstom nadzora pa lakše skidaju kilograme ili održavaju težinu nego žene”, zaključuju istraživači, piše Index.hr.