.

 

 

 

 

 


.

Ako su vas u djetinjstvu udarali po guzi, vjerojatno vam to nije napravilo ništa dobro, a možda je i pogoršalo vaše ponašanje, 

pokazuju nova istraživanja. – Što se više djecu udara po guzi, veća je vjerojatnost da će prkositi roditeljima i pokazivati pojačano antisocijalno ponašanje i agresiju, imati psihičke i kognitivne poteškoće – tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu i sa Austrijskog sveučilišta u Michiganu ,

Studija je bila usredotočena na ono što bi većina prepoznala kao ‘lupanje’, a ne na potencijalno nasilno ponašanje, naglasila je u izjavi istraživačica Elizabeth Gershoff. Udaranje po guzi ili ‘spanking’ definirano je kao ‘udarac otvorene šake u leđa, guzu ili ekstremitete’, prenosi 24sata.hr.

Gershoff i njezin koautor Andrew Grogan-Kaylor otkrili su da je kod te djece veća vjerojatnost da će razviti niz negativnih osobina i ponašanja kasnije u životu, uključujući poteškoće sa mentalnim zdravljem.

 

– Otkrili smo da je udaranje po guzi povezano s nenamjernim štetnim ishodima i nije povezano s neposrednim ili dugoročnim poštivanjem, što roditelji žele kad tako discipliniraju svoju djecu – rekla je Gershoff, a dodaje i da će ‘ta djeca kasnije kao odrasli vjerojatnije podržati tjelesno kažnjavanje vlastite djece’.

Gershoff i Grogan-Kaylor također su uspoređivali negativne učinke lupanja po guzi sa učincima fizičkog zlostavljanja djece – a oboje je povezano sa istim štetnim ishodima.

– Mi kao društvo mislimo na ‘spanking’ i na fizičko zlostavljanje kao na različita ponašanja, no naše istraživanje pokazuje da je i jedno i drugo povezano s istim negativnim ishodima kod djece, samo su ‘spankinga’ posljedice vidljive u nešto manjoj mjeri – kaže Gershoff.

Još su 2010. godine istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini objavili rezultate istraživanja o tjelesnim kaznama, koji pokazuju da je gotovo 80 posto američkih predškolaca doživjelo lupanje po guzi kao oblik discipline, a druga anketa iz 2013. pokazala je da 81 posto Amerikanaca kaže da je ‘lupanje djece po guzi neprimjereno’.

No, tjelesna kazna unutar kuće je ‘tehnički zakonita’ gotovo svugdje u svijetu.

Statuti se razlikuju od države do države, ali općenito kažu da fizička kazna mora biti razumna i ne pretjerana. Predložene zakonske zabrane u nekoliko američkih zemalja nisu zaživjele, a sudovi su uglavnom podržavali roditeljsko pravo da lupaju svoju djecu, piše portal Mic.com.

Znanstvenici se zato nadaju da će njihovi nalazi roditelje nagnati da ‘dvaput promisle o lupanju svoje djece po guzi’.

– Nadamo se da naša studija može pomoći roditeljima da se educiraju o potencijalnoj šteti takvog kažnjavanja i potaknuti ih da isprobaju pozitivne oblike discipliniranja – rekla je Gershoff.  prenosi 24sata.hr.