.

 

 

 

 

 


.

U Švedskoj se uskoro uvodi sistem ocjenjivanja za učenike starije od 10 godina. Učenici u ovoj skandinavskoj zemlji,
 poznatoj po razvijenom obrazovnom sistemu, nakon nove odluke Vlade će dobivati ocjene već od desete godina.Prema sadašnjem zakonu, učenici dobivaju ocjene tek od šestog razreda, kada imaju 12-13 godina. Od jeseni 2017. godine oko 100 škola je učestvovalo u eksperimentu u kojem učenike ocjenjuju od njihove 10-11 godine.
 
Prema prijedlogu Vlade, od avgusta 2020. godine sve škole na švedskom jeziku, ukoliko žele, moći će uvesti ocjenjivanje od četvrtog razreda. Osnovna škola je u Švedskoj je obavezna i traje devet godina, a većina djece polazi u prvi razred kada napune 7 godina. Osnovna škola je besplatna, što znači da se obrazovanje, školski prijevoz, nastavna sredstva i školski materijal, na primjer olovke i papir, ne plaćaju, bez obzira na to o kakvoj se školi radi, a i hrana u školi je besplatna.
 
Umjesto ocjena, u prvom planu je zdravlje i pravilan razvoj djece i učenika. Tako se, primjerice, trajanje nastave iz svih predmeta može po potrebi modulirati, ali se broj sati tjelesnog odgoja ne smije smanjivati. Djeca sedmično vani moraju provesti minimalno 20 posto vremena provedenog u školi. U toku sedmice imaju najmanje dva puna sata tjelesnog odgoja, od čega je jedan sat plivanje.  (Vijesti.ba / AA)