.

 

 

 

 

 


.

Ova slika je zapravo letak na francuskom jeziku koji su objavile i dijelile francuske okupatorske snage u zemljama islamskog Magreba, 
davne 1957 godine. Poruka ispisana na letku glasi: ”Skini svoj hidžab i pokaži svoju ljepotu!” Ali to nije ništa novo. Već nekoliko desetljeća, francuska vlada (u zadnje vrijeme i vlade mnogih drugih evropskih država), pokazuje svoju spremnost da ukloni hidžab žene muslimanke i da ženu muslimanku liši svih vrlina, jer zna da čednost i moralna neporočnost žene muslimanke znači potpuni uspjeh za cijelo društvo i muslimansku porodicu. Islam ima svoju posebnost u odnosu na druga uvjerenja i religije, uključujući i čednost muslimanskih žena, što predstavlja veliku prepreku Zapadu na putu njihovog rastakanja muslmanskog bića i pobjede protiv islama.
 
Potvrđuju to i riječi američkog sociologa i eksperta za Bliski istok, Morroe Bergera, koji je rekao: ”Prava i direktna opasnost i prijetnja je opasnost i prijetnja islama. Muslimani su neovisan svijet u potpunosti, neovisan od našeg zapadnog svijeta, posjeduju vlastitu duhovnu baštinu i ponose se svojom poviješću i autentičnom civilizacijom. Oni su u stanju uspostaviti pravila novog svjetskog poretka bez potrebe da se asimiliraju i da svoj kulturno-civilizacijski i duhovni identit utope u zapadnom civilizacijskom identitetu. Islam nas plaši kad vidimo kako se sa lahkoćom širi na afričkom kontinentu.” Nakon što je Alžir ostvario nezavisnost, jedan francuski orijentalista je održao predavanje u Madridu pod naslovom: “Zašto smo pokušavali ostati u Alžiru?”
 
On je na to pitanje ovako odgovorio: ”Nismo iskoristili pola miliona vojnika radi alžirskog vina, niti radi njegove pustinje ili maslina. Mi smo sebe smatrali zidom Evrope, koja je pred izazovom mogućeg islamskog napretka Alžiraca i njihove braće muslimana diljem Mediterana, kako bi obnovili izgubljenu Andaluziju, kako bi poveli protiv nas novu bitku kod Poatjea u srcu Francuske i kako bi nas pobjedili, osvajajući tako slabu Evropu i dovršavajući ono što su halife iz emevijske dinastije započeli i o čemu su sanjali, pretvarajući Mediteran u čistu islamsku oazu. Eto zato smo se mi borili u Alžiru.”  (Izvor: novine ”Al Ayyam”, 1963.)