.

 

 

 

 

 


.

Svjetski dan ptica selica se obilježava svake druge subote u maju

sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite ptica selica i njihovih staništa.  Tokom seobe se ptice suočavaju sa velikim brojem prepreka - od širokih morskih prostranstava koje moraju preletjeti u jednom dahu bez zaustavljanja, jednako opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja. Nažalost, zbog sve izraženije pojave krivolova, trovanja, uništavanja staništa i uznemiravanja, opstanak velikog broja ptica selica je ugrožen, saopćeno je iz Ornitološkog društva "Naše ptice".

Bosna i Hercegovina se nalazi na tzv. Jadranskom migratornom putu (Adriatic Flyway) kojim, prema podacima organizacije BirdLife International, oko pet milijardi ptica godišnje prelijeće prostor između Evrope i Afrike tokom proljetne i jesenske seobe. Vodene površine u Bosni i Hercegovini predstavljaju važna mjesta za odmor, na kojima se ptice mogu hraniti i prikupiti energiju za nastavak migracije. Ovo ilustruje podatak da je samo na Livanjskom polju u toku jednog dana u vrijeme seobe zabilježeno 70.000 ptica močvarica.

Ipak, Bosna i Hercegovina još uvijek nije potpisnica Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), što značajno otežava zaštitu migratornih vrsta ptica, a istovremeno šalje lošu sliku i umanjuje značaj napora koji se ulažu da bi se problem zaštite migratornih vrsta i njihovih staništa sveo na najmanju moguću mjeru.

Ornitološko društvo "Naše ptice" poziva nadležne na pokretanje inicijative za ponovno aktiviranje procesa pristupanja Bosne i Hercegovine i Hercegovine AEWA sporazumu, kako bi ispunila svoju ulogu u značaju za konzervaciju selica, i kako bi se osiguralo da ove ptice, koje su zajednička prirodna baština evropskih i afričkih država, bezbjedno dođu do zimovališta u jesen i vrate se na mjesta gniježđenja u proljeće, navodi se u saopćenju.