.

 

 

 

 

 


.

Hrana ima veliki utjecaj na naše raspoloženje,

što potvrđuju i brojna istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Navešćemo neke namirnice koje mogu poboljšati naše raspoloženje a evo i zašto:

Tamna čokolada

Tamna čokolada je jedna od najboljih namirnica za poboljšanje raspoloženja. Ona sadrži antioksidanse i flavonoide koji poboljšavaju protok krvi u mozgu i povećavaju proizvodnju endorfina, neurotransmitera koji se često naziva “hormonom sreće”. Osim toga, tamna čokolada sadrži i magnezij, mineral koji pomaže u smanjenju stresa.

Banane

Banane su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja se pretvara u serotonin u mozgu. Serotonin je neurotransmiter koji pomaže u regulaciji raspoloženja, sna, apetita i tjelesne temperature. Banane također sadrže vlakna, vitamine B6 i C, kao i kalij, mineral koji pomaže u održavanju zdravog srca.

Losos

Losos i druge vrste riba bogate omega-3 masnim kiselinama mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije. Omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji protoka krvi u mozgu i smanjenju upala, što su povezane s depresijom i anksioznošću.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike, “dobre” bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Zdrava crijevna flora povezana je s boljim raspoloženjem i manjim rizikom od depresije. Jogurt je također dobar izvor kalcija, minerala koji je važan za zdrave kosti.

Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Također sadrže magnezij, mineral koji pomaže u smanjenju tjeskobe.

Špinat

Špinat je bogat folnom kiselinom, vitaminom koji je važan za zdravu funkciju mozga. Nedostatak folne kiseline povezan je s depresijom i drugim mentalnim poremećajima. Špinat također sadrži magnezij, mineral koji pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe.

Avokado

Avokado sadrži zdrave masti koje pomažu u održavanju zdravog srca i mozga. Također je bogat vlaknima i kalijem, mineralima koji pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Avokado također sadrži triptofan, aminokiselinu koja se pretvara u serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv stresa i upala u tijelu. Također su izvor vlakana, vitamina C i K, kao i mangan, minerala koji pomaže u održavanju zdravih kostiju i metabolizma.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Također sadrži kofein, koji može poboljšati raspoloženje i koncentraciju. Zeleni čaj također je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji. Sadrži kurkumin, spoj koji ima protuupalna svojstva i pomaže u smanjenju rizika od depresije i anksioznosti. Kurkuma također pomaže u poboljšanju raspoloženja i koncentracije.

Hrana zaista može imati veliki utjecaj na naše raspoloženje. Uključivanjem ovih namirnica u vašu prehranu možete pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije, te poboljšati vaše opće zdravlje i blagostanje.         Izvor: gastrovitalis.com