.

 

 

 

 

 


.

"Osim aspekta ljudskih prava skandal pokazuje i sve više arogancije i neokolonijalizma" I

CMPD, koji predvodi bivši vicekancelar Austrije Michael Spindelegger (ÖVP) nikada se po ovom pitanju nije obratio gradskim vlastima.  Iza zatvora za izbjeglice u BiH stoji Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD), koji je povezan s Narodnom strankom Austrije (ÖVP). Ova vladajuća partija stoji i iza odluke da se sa tri miliona eura finansira njegova gradnja, piše OTS.at. Ovaj medij navodi i da je dobio potvrdu za ove navode iz zvaničnih austrijskih institucija, prenosi sarajevski portal Politički.ba

"Činjenica da počinju nešto graditi, uključujući i zatvor u izbjegličkom kampu, a da ne pitaju vlasnika zemljišta za dozvolu, vrlo dobro pokazuje kako ÖVP razumije zapadni Balkan i njihovo uvjerenje da u Bosni i Hercegovini mogu raditi šta hoće. Osim aspekta ljudskih prava skandal pokazuje i sve više arogancije i neokolonijalizma", piše OTS.at.

On navodi da zemljište na kome je smješten izbjeglički logora Lipa pripada gradu Bihaću. Navodi da nikada niko nije ni pomenuo da će unutar njega postojati i zatvorska jedinica.  Da bi se to napravilo treba i građevinska dozvola. Nju izdaje Grad Bihać.

ICMPD, koji predvodi bivši vicekancelar Austrije Michael Spindelegger (ÖVP) nikada se po ovom pitanju nije obratio gradskim vlastima.

OTS.at navodi da su to potvrdili i sam gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić a i sam bosanskohercegovački ureda za imigraciju. 

OTS.at prenosi i da su i gradonačelnik Bihaća i premijer USK pozvali na hitan prekid masovnih deportacija u logor Lipa, odnosno ilegalnih potiskivanja koje su proteklih dana zajednički provodile hrvatske i bosanske granične policije. Najmanje 500 ljudi je nasilno odvedeno u logor.

"Iako smo nekoliko puta pitali šta se dešava u Lipi, još nismo dobili odgovor od nadležnih. Uz državno organizirane masovne deportacije iz Hrvatske u Lipu, koje se sada svakodnevno događaju pod krinkom sporazuma o readmisiji, svakodnevno se krše zakoni. Potiskivanje je nezakonito", kaže kantonalni premijer Mustafa Ružnić, koji ima mnoga pitanja spremna za posjetu austrijskog EU diplomate Johanna Sattlera sljedećeg vikenda.

"Protok novca i pojava ICMPD-ovog instituta koji je povezan sa ÖVP-om, kao implementatora zatvora, svima jasno stavlja do znanja: sada nelegalno izgrađeno zatvorsko selo u okviru logora Lipa planirano je u Beču, u neokolonijalnom stilu, i implementirano pod pritiskom austrijske savezne vlade. O tome govore i svi sastanci kancelara Nehammera sa bosanskohercegovačkim ministarstvom sigurnosti, otvaranje ICMPD konferencije ministra unutrašnjih poslova Karnera u oktobru 2022. godine, kao i posjeta glasnogovornice ÖVP-a za ljudska prava Gudrun Kugler kampu Lipa 2021. godine. Uvijek se razgovaralo o repatrijacije i deportacije, koje žele da BiH provede i koje sada očito žele provesti putem zatvora. Još apsurdnije je pranje ruku i distanciranje koje sada vidimo. Sve je kristalno jasno", rekao je za OTS.at Petar Rosandić, iz organizacije SOS Balkanska ruta.

OTS.at dalje navodi i da je ova nevladina organizacija još prije dvije godine upozorila i ambasadora Austrije i Ministarstvo vanjskih poslova.

"Nakon spasilačkih akcija naše nevladine organizacije u logoru Lipa, koji je tada izgorio, SOS Balkanroute je zatražio hitan sastanak sa austrijskom ambasadoricom u BiH Ulrike Hartmann 2021. godine, pozivajući između ostalog na nezavisne posmatrače na Lipi. stvari. Informirali smo tada i Ministarstvo vanjskih poslova i izrazili zabrinutost zbog razvoja kampa Lipa, uz zahtjev da se ovdje zajamče osnovna ljudska prava. Umjesto toga dobili smo skandal o ljudskim pravima koji nema premca", pojašnjava Rosandić.

U vezi s trenutnim razotkrivanjima nasilja hrvatske policije nad izbjeglicama, Rosandić također podsjeća da je SOS Balkanroute austrijskim političarima posljednjih godina proslijedio brojne dokaze o kršenju ljudskih prava, uključujući i austrijsku ministricu pravosuđa Almu Zadić 20.06.2020. . 

"Predali smo dokaze glasnogovornicima za ljudska prava Ewi Ernst-Dziedzic (Zeleni), Gudrun Kugler (ÖVP), Nurten Yilmaz (SPÖ) i Steffi Krisper (NEOS) posljednji put 2021. godine i tada smo naglasili da je to ujedno i posljednja primopredaja od strane Mreže za praćenje nasilja na granici i nas. Nema više šta da se dokazuje, čak i ako se i dalje pojavljuju novi dokazi, jer iza svega stoji sistem i svi već godinama znaju šta se dešava na balkanskoj ruti", kaže Rosandić, prenosi portal Politički.ba