.

 

 

 

 

 


.

Manja prosječna starost populacije od 40 godina u EU se bilježi samo u Luxemburgu, Kipru i Irskoj - 37,3 godine.

 Mada nas svakodnevno bombardiraju vijestima da BiH postaje zemlja staraca, statistički podaci govore suprotno: BiH spade u malu grupu država s najmlađom populacijom u Evropi.  

Prosječna starost stanovnika Evrope neznatno je iznad 43 godine, pri čemu je prosječna starost osjetno veća od prosjeka u EU u Italiji - 46,3 godine i Njemačkoj - 46 godina, dok je niža u samo devet država, među kojima je i BiH. 

Što se tiče država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, tri države (Slovenija, Hrvatska i Srbij) imaju prosječnu starost iznad EU prosjeka, dok su BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija osjetno mlađe od EU prosjeka. Trenutno je stanovništvo BiH u prosjeku staro 40 godina. 

Slovenci i Hrvati su u prosjeku najstariji na prostoru ex Jugoslavije, s projekekom od 44,2 odnosno 44 gdoine. Srbija je nešto mlađa 43,6 godina, dok su građani BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, najmlađi s prosjekom od nepunih 40 godina. Manja prosječna starost populacije od 40 godina u EU se bilježi samo u Luxemburgu, Kipru i Irskoj - 37,3 godine.  

Prognozira se da će prosječna starost u EU u naredne tri decenije porasti za 3,8 godina i da će 2050. dostići 46,9. Povećanje prosječne starosti populacije očekuje se u svim članicama EU pri čemu na Malti i Kipru, u Poljskoj i Slovačkoj za čak osam i više godina. S druge strane, taj proces će u Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Švedskoj biti sporiji i kod njih će prosječna starost stanovnika do sredine stoljeća biti povećana za manje od tri godine. (SB