.

 

 

 

 

 


.

Sarajevo je evropska prijestolnica, čiji građani također umiru u smogu, izloženi negativnim utjecajima na zdravlje,

koji naročito pogađaju trudnice, djecu i starije osobe, navode iz KO SDA Sarajevo.  U uvodu famoznog i nidokle sprovedenog Programa rada “najbolje Vlade ikada” stoji da je to “Vlada koja želi da promijeni život građana na bolje, da Kanton učini boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i djeca naše djece željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju”, te da “poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života podrazumijeva smanjenje zagađenosti zraka.” U tu obimnu zbirku floskula, kojoj su se divili i neki strani diplomati, ne vjeruju ni oni koju su je pisali. Koliko su uspješni Trojkini programi i strategije najbolje potvrđuje jučerašnji izvještaj o indeksu kvalitete zraka, prema kojem je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu, prvi na neslavnoj listi koja pripada isključivo azijskim gradovima. Sarajevo je evropska prijestolnica, čiji građani također umiru u smogu, izloženi negativnim utjecajima na zdravlje, koji naročito pogađaju trudnice, djecu i starije osobe, navode iz KO SDA Sarajevo.

-Za to vrijeme, Vlada KS ne zasjeda, ne predlaže, niti sprovodi ikakve mjere na smanjenju zagađenja, iako se Trojka pompezno kitila Centrom za upravljanje kvalitetom zraka pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Postoji li danas taj centar? Koje su mu aktivnosti? Ko su njegovi eksperti i ko njima rukovodi? Je li nadležnog ministra Hadžiahmetovića također “progutao” smog?

Umjesto boljim mjestom za život, Trojka je Sarajevo učinila gradom bez zraka, čiji građani su nakon pandemije dodatno izmučeni disajnim tegobama. Tokom proteklog mandata, vlast po pitanju zagađenosti nije uradila ništa, osim što je njen rastrošni premijer na kraju ukinuo subvencije za grijanje i dodatno otežao problem. Vođe Trojke Kanton Sarajevo ostavili su u rasulu, pa usljed iscrpljujućih stranačkih kalkulacija i kadrovskih kombinatorika, mjesecima nakon izbora nema ko da zakaže vanrednu sjednicu, proglasi adekvatne mjere i upravlja krizom. To je jedini rezultat kantonalnog “liderisanja” po principu: Konakoviću i Forti državna ministarstva i stolice, a Sarajlijama sumpordioksid i PM čestice, navodi se u saopćenju. slobodna-bosna.ba