.

 

 

 

 

 


.

Sastojci:

800 g šampinjona

100 g prase

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

250 ml soka od paradajza

50 ml tople vode

1 kašičica mljevene začinske paprike

so, biber

2 lovorova lista

Priprema:

  1. Isjeckati prasu i crveni luk te ih propržite na ulju. Potom dodajte isjeckani bijeli luk i šampinjone koje ste isjeckali na polovine ili četvrtine. Dinstajte dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispari tečnost koju su pustili. Često promiješajte i ako ima potrebe dolijte malo vode.
  2. Sipajte mljevenu začinsku papriku, sok od paradajza i vodu. Dodajte so, biber i lovor. Kuhajte još oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Ako želite da vam gulaš bude gušći, u onih 50 ml vode rastopite jednu kašičicu brašna ili gustina. Na kraju stavite malo svježeg peršuna.
  3. Napomena: Za gulaš je najbolje koristiti najsitnije šampinjone koje možete naći, a možete kombinirati i sa drugim vrstama gljiva.

 

Ako neka namirnica može promijeniti toliko uloga u jelima i opet da zavede svojim ukusom, to su onda šampinjoni. Možete ih dodati sosevima, staviti na picu, pripremiti u varivu, sa rižom ili mesom.

Međutim, njihov fenomenalan ukus nije jedini razlog zbog kog bi ova namirnica trebalo češće da se nađe na vašoj trepezi. Šampinjoni su prava riznica ljekovitih sastojaka.

Kozarac

Domaća kuhinja