.

 

 

 

 

 


.

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve bakin recept se i danas koristi

i ništa ih ne može zamjeniti kada su u pitanju slatki recepti iz našeg djetinjstva. Donosimo vam najbolji bakin recept za pripremu najljepše ljetne poslastice – slatko od smokava.

Za ovo slatko treba odabrati zrele i čvrste smokve. Smokva je voćka koja mnogo upije šećera, pa zato treba uzeti rečenu mjeru. Ako i bude u slatku nešto više soka, ne brinite, smokve će sve upiti, čak će u tegli gornji slojevi ostati skoro bez šećera. Ovo slatko bolje je kad malo odstoji.

Potrebni sastojci:

– 1 kg smokava
– 1 kg šećera
– 0,5 l vode
– 1 limun

Priprema:

Smokve oprati, očistiti od peteljki i svaku smokvu izbušiti iglom na 2 mjesta.

Smokve dodati u predhodno pripremljeni sirup od vode i šećera i kuhati na tihoj vatri još 90-120 minuta. Pred kraj kuhanja dodati, na kolutove isječen, limun.

Gotovo slatko od smokava skloniti sa šporeta, prekriti ga mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno slatko sipati u tegle i dobro zatvoriti.

Smokva kao lijek

Pekmez od smokava je od davnina poznat kao prirodni lijek protiv kašlja kako za odrasle osobe tako i za djecu, najbolja stvar jeste što je jako ukusan i sladak pa nećete imati problema dati ga djeci. Djeci davati dvije kafene kašike a odraslim jednu supenu na tašte.

Ona sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća – osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija

Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.

U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sustav.

Namirnice bogate magnezijem osobito je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su također dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni tlak. Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama.

Izvor: narodnilijek.com    PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: