.

 

 

 

 

 


.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba,

koje se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjen ubistvom najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza 22. decembra 1993. godine, navodi se u saopćenju Tužilaštva. Na kraju istog saopćenja se spominje kako se radi o ubistvu “više desetina žrtava”.

 

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi su Ibrahim Purić zvani Ibro (66) iz mjesta Dolac, Ibrahim Tarahija (60) iz Viteza, Nijaz Sivro (62) iz Viteza, Rušit Nurković (60) iz Seošnice u Crnoj Gori, Almir Sarajlić zvani Roki (51) iz Travnika, Šaćir Omanović (46) iz Viteza, Kasim Kavazović (47) iz Travnika, i Sadik Omanović (51) iz Viteza.

– Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, optuženi Purić u svojstvu komandanta 325. brdske brigade A RBiH i komandanta Taktičke grupe (TG) Sjever 3. Korpusa Armije RBiH, optuženi Tarahija u svojstvu komandanta III bataljona 325. bbr. A RBiH, optuženi Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 325. bbr. A RBiH, optuženi Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta za moral, informativno-propagandnu djelatnost (IPD) i vjerska pitanja (VP) 325. bbr. A RBiH, te preostala četvorica optuženih u svojstvu pripadnika 325. bbr. A RBiH postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata – navodi se u saopćenju.

Oni su optuženi za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina.

– Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce – saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH – saopćeno je.   saff.ba