.

 

 

 

 

 


.

Fadil Novalić po mišljenju mnogih najuspješniji je premijer

Federacije Bosne i Hercegovine u historiji njenog postojanja. Takvu tvrdnju potvrđuju i ekonomski pokazatelji rada njegove Vlade koji se mogu medijski prešućivati, ali se ne mogu osporiti. Nažalost, iako je svojedobno u stranim centrima moći vladalo oduševljenje što je čovjek njegovih sposobnosti izabran za premijera Federacije BiH, dnevnopolitička dinamika odredila je da se njegov uspjeh često umjetno fabricira u neuspjeh te da dio medija od Novalića pokušava napraviti karikaturalan lik. Srećom za Federaciju BiH, kojoj je Novalić dva mandata (zbog blokade HDZ-a) na čelu, da je ovaj čovjek vedrog duha te da u sebi nosi genetski materijal borbenosti svojstven gradačačkim Bošnjacima. Nije posustao uprkos svim napadima. U Stavu govori o američkoj Crnoj listi, uspjesima Vlade Federacije BiH, ekonomskim izazovima i odgovara na pitanje o izgledima SDA da nosi teret upravljanja novom Vladom Federacije BiH.

STAV: Koliko je stavljanje Vašeg imena na američku Crnu listu utjecalo na Vas lično (unutarnje dvojbe, razočarenja), a koliko na funkcioniranje Federacije BiH i funkciju Premijera?

NOVALIĆ: Zahvaljujem na pitanju. Ovo je prvi put da se detaljno referiram na navode iz objašnjenja za moje uvrštavanje na tzv. Crnu listu. Pa da krenemo redom. Navodi jednostavno nisu istiniti. U periodu slanja pisma nisam bio stranački kandidat na izborima. U pismu se nisam referirao na stranačka postignuća, niti sam to mogao uraditi budući da Vladu Federacije BiH u tom trenutku nisu sačinjavali ministri iz jedne već iz tri političke stranke. Da stavimo stvari u kontekst – govorimo o periodu 2018. godine, periodu nakon donošenja Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, kada je gubitak u PIO budžetu iznosio 200 miliona KM, a u kratkom periodu bilo penzionirano 24.000 ljudi. Pismo sam poslao u svojstvu premijera Federacije Bosne i Hercegovine kao odgovor na dezinformacije koje su u tom periodu unijele strah i neizvjesnost među penzionerima oko mogućnosti dalje isplate penzija. Procijenili smo da je od neizmjerne važnosti da se penzionerima obratimo direktno, s pijetetom koji dugujemo njihovim godinama i kao najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, da ih umirimo, da im na jednostavan način objasnimo promjene do kojih će Zakon dovesti. Suprotno navodima u pismu, pitanje penzija za ovu Vladu nema političku važnost, već samo isključivo društvenu. S tim na umu, opet bih isto postupio. Zamolio bih sve građane, penzionere posebno, da još jednom pročitaju to pismo i povuku paralelu između navoda iz pisma i rezultata koje je Vlada Federacije BiH postigla kad je riječ o penzionerskoj populaciji – samo u ovoj godini penzije su povećane tri puta. Indikativno je da se ja, slanjem pisma penzionerima o isplati penzija kao temi od životne važnosti za njih, dovodim u istu ravan s rušiteljima države i ustavnog poretka. Stavljanje mog imena na tzv. Crnu listu nije utjecalo na rad i efikasnost Vlade Federacije BiH, o čemu svjedoče rezultati o kojima redovno obavještavamo javnost.

STAV: Jeste li imali informaciju da ćete biti stavljeni na Crnu listu? Razlog je, blago je reći, smiješan, zar ne? Koja je onda suština te poruke?

NOVALIĆ: Imao sam informaciju nekoliko dana prije zvaničnog saopštenja. Lično se jesam razočarao jer sam proveo svoj život zalažući se za slobodno tržište i ideale američke demokratije. Ali ovdje je posrijedi krupnija strategija. Ova odluka jeste politički motivisana i uklapa se u šire djelovanje uklanjanja SDA sa scene i eliminacije Bošnjaka kao političkog faktora, koji bi mogao zasmetati geopolitičkom preslagivanju koje ide na njihovu štetu, a koje je zamišljeno u okviru projektovane blokovske podjele.

STAV: Nije li licemjerno propovijedati priču o borbi protiv korupcije, a pokušavati osporiti uspješne rezultate rada Vlade Federacije BiH u dva mandata? I ne samo to, nego otvoreno lobirati da se na vlast dovedu gubitničke stranke, čija znanja i sposobnosti su na razini već sada loše izvedenog eksperimenta, koji je posebno vidljiv u Kantonu Sarajevo?

NOVALIĆ: Priča o borbi protiv korupcije, to je već odavno jasno, služi da se skrene pažnja sa suštinskih poteza kao što je nametanje Izbornog zakona na dan izbora. Primijetit ćete da se korupcija ne istražuje ni u entitetu Rs, ni u kantonima s hrvatskom većinom, pa ni u Srbiji i Hrvatskoj. Cilj je da se javnost “zadevera” izmišljenim problemima kako bi im se skrenula pažnja s poteza koji će imati višedecenijske posljedice za Bošnjake. U tom kontekstu treba posmatrati i pokušaj formiranja vlada od gubitničkih stranaka na svim nivoima.

STAV: Kakve ste do sada imali odnose sa stranim ambasadama? Jeste li primijetili neku vrstu “odnosa s visoka”? Naime, sve otvorenije se priča o kolonizatorskom i patronatskom pristupu prema našim vlastima?

NOVALIĆ: Do sada su odnosi bili korektni i ne bih rekao da je ova odluka donesena od strane svih ambasada zajedno. Ona dolazi iz jednog kruga koji aktivno radi na izbacivanju SDA iz vlasti i koji je doveo do nametanja Izbornog zakona. Taj “kolonizatorski” pristup osuđen je na propast jer, kao što je Alija Izetbegović rekao – Bosnom niko nikad nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo. Mi smo narod Huseina kapetana i Hadži Loje, ovdje okupatorski mentalitet može izazvati samo debakl onih koji ga baštine.

STAV: Od Kantona Sarajevo pravi se stanovita republika, trebao je to nekim stranim centrima poslužiti kao urnek za ostatak Bosne i Hercegovine. Šta su pokazali u Sarajevu, koji su im rezultati, posebno na ekonomskom planu?

NOVALIĆ: Kanton Sarajevo u ekonomskom smislu ima gotovo nikakav utjecaj na privredu Federacije BiH. To nije mjesto proizvodnje roba osim u minimalnim količinama, pa samim tim utjecaj tog kantona i na vlastitu ekonomsku situaciju je minimalan. Kanton Sarajevo dominantno živi od budžetskog novca, turizma i ekonomskih i diplomatskih predstavništava. Kanton Sarajevo više je kanton potrošnje nego proizvodnje. Fatalno bi za Federaciju bilo prenijeti taj primjer kao urnek, jer ti izvori u ostatku Federacije gotovo ne postoje. Zbog toga ostatak Federacije ni ne razumije stranke koje dolaze iz Sarajeva, kao što su NiP i NS.

STAV: Nedavno ste izjavili da se više nikada neće ponoviti loša Vlada kakva je bila prije Vašeg dolaska. Šta ste zatekli i u kojem stanju ostavljate Federaciju BiH na završetku svoga mandata?

NOVALIĆ: Zatekli smo katastrofalno stanje: opljačkane robne rezerve, opustošen PIO, ogromne kredite, ponižavajuće boračke naknade i dječije dodatke. Najgore od svega je to što smo zatekli nezadovoljnu javnost, koja je zbog nesposobnosti prethodne Vlade podigla masovne nerede, u kojima su spaljene zgrade državnih institucija. Mi smo osam godina radili da to popravimo. Ostavljamo zdravu Federaciju i, ako Bog da, činimo je još jačom u narednom mandatu.

STAV: Prema određenim procjenama, u narednoj godini očekuje se znatno slabiji ekonomski rast nego ove godine, dakle očekuje se kriza. Slažete li se s takvim procjenama? Kako amortizirati eventualne udare?

NOVALIĆ: Prognoze svjetske banke i MMF-a uvijek su bile u takvom tonu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Pratili smo odnos njihovih procjena i naših postignutih rezultata. Gotovo po pravilu naši rezultati dvostruko su bolji od njihovih procjena. To je zato što te institucije uvijek u izračun uključuju i nestabilnu političku situaciju. Međutim, 90 posto naše privrede čine domaći poduzetnici koji su imuni na tu nestabilnost jer su se klesali u ovim okolnostima i postali imuni na njih. Kriza postoji, ali mi ćemo se, kao i dosada, znati nositi s eventualnim udarima.  

STAV: Nemoguće je izostaviti pitanje vezano za odlazak mladih, što je jedna od gorućih tema u državi. U jednom od naših prošlih intervjua rekli ste da kada god Njemačka otvori granicu, započne odlazak s čitavog Balkana i da tu nema pomoći. Šta je prioritet – zaustaviti ili vraćati? Evo, Vi ste mašinski inžinjer – šta možete ponuditi jednom visokoobrazovanom i u Njemačkoj dobro situiranom mašincu da se vrati u Bosnu i Hercegovinu?

NOVALIĆ: Odlazak mladih složeno je i nije samo ekonomsko pitanje, tu neki drugi faktori sve više prevladavaju. Ekonomski aspekt, politički i sigurnosni faktor, faktor globalizacije i kretanja stanovništva koji je znatno povećan, i mnogi drugi. U javnom prostoru godinama je dominirala tvrdnja da nedostaje prilika za zaposlenje. Sada je definitivno svima jasno da imamo nedostatak radne snage. I da, ponuda plata znatno je bolja a za neke struke i izuzetno dobra – vozači, kuhari, građevinari, informatičari... Svjedoci smo kako ni to nije dovoljno da zaustavi odlazak. Sasvim je jasno da bi ulazak u Evropsku uniju i NATO stvorio povećanu političku i ekonomsku sigurnost.

STAV: Koje su Vaše projekcije, pretpostavke ili saznanja vezane za sastavljanje buduće vlasti u Federaciji BiH?

NOVALIĆ: Moje projekcije su da će u skladu s demokratskim principima, koji vladaju u cijelom svijetu, pa samim tim i kod nas, pobjedničke stranke biti neizostavan dio buduće vlasti. Vidim da je neko pokušao okrenuti stvari naopako i, očito ne poznajući matematiku prostih brojeva, ili uzdajući se u neku podršku izvana koja nije u skladu s demokratskim principima, pokušava nešto što je teško ostvarivo – da izborne pobjednike pretvori u gubitnike. Realnost će ih razočarati.

STAV: Hoćete li ostati premijer Federacije BiH ako SDA bude dio vlasti u Federaciji BiH? Očito je da imate podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

NOVALIĆ: Nikada nisam imao konkretnu namjeru biti premijer, ali cijeli život bio sam spreman pomoći svojoj zajednici – od općine, do države. Šta ću biti u budućnosti – to ne znam, ali znam sigurno da ću biti ovdje i da ću raditi ono što je najkorisnije za moju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

STAV: Vezano za Vaše rezultate na izborima – ostvarili ste po preferencijalnim glasovima najbolji rezultat. Na zelenoj listi, dakle, dobili ste i više nego prolaznu ocjenu od naroda.

NOVALIĆ: Iskreno, moja očekivanja bila su skromna jer su ipak ovo moji prvi izbori, a jedinica u kojoj sam bio nosilac nije baš naklonjena SDA. Uprkos tome uspjeli smo ostvariti historijski rezultat i omogućili dva direktna mandata za Parlament Federacije BiH. Grad iz kojeg dolazim, Gradačac, konačno je u boji stranke koja je Bosni donijela nezavisnost, koju sanja od vremena Huseina kapetana. Sve liste SDA dobile su zeleno svjetlo i ostvarile uvjerljivu pobjedu.  stav