.

 

 

 

 

 


.

Tokom jeseni i zime pojačan je atak virusa i bakterija na organizam, pa se posebno u ovom periodu godine preporučuje povesti računa o imunološkom sistemu. 

Iako se dobar imunološki sistem gradi tokom cijele godine, ljekari i farmaceuti ističu kako je preporučljivo u hladnim mjesecima, uz pravilnu prehranu, dovoljno fizičke aktivnosti i sna, te izbjegavanje stresa, podršku organizmu pružiti i putem dodataka prehrani.

Važnost vitamina C i D

– Svako ko se odgovorno odnosi prema svom zdravlju treba u prehranu uključiti i preparate za imunitet koji će pojačati odgovor imunobiološkog sistema, čime se smanjuje mogućnost infekcije virusima, bakterijama, gljivicama – kaže prim. mr. ph. Zahida Binakaj.

Od preparata za dobar imunitet, a koje, prema riječima Binakaj, možete uzimati bez ljekarske preporuke, uz konsulatciju sa apotekarom su: vitamini C i D, proizvodi na bazi ganoderme lucidum te pčelinji proizvodi poput propolisa i matične mliječi.

– Vitamin C spada u snažne anktioksidanse u dozi od 500 miligrama. Nije potrebno uzimati više jer organizam čovjeka može toliko apsorbirati, a višak izbacuje preko bubrega. Zašto onda bespotrebno opterećivati bubrege? Prednost bi dala vitaminu C koji je izolovan iz prirode i koji nije sintetski rađen jer manje remeti homeostaze ljudskog organizma – ističe Binakaj.

Tu je i vitamin D koji se prethodnih mjeseci pokazao kao vrlo koristan preparat tokom Covid-infekcije, a čiji je nedostatak povezan sa češćim obolijevanjem od infekcija.

Studije pokazuju da oko 50 posto populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, što se uspješno može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom.

Preporučuje se doza od 25 do 50 mikrograma dnevno.

– Prema informacijama koje nam pristižu iz međunarodnih laboratorija, ponovo se otkrivaju mutanti omikron soja koronavirusa, pa bih vitamin D svakako preporučila uzimati tokom naredna dva-tri mjeseca kada ćemo manje biti izloženi sunčevim zrakama kao jedinog prirodnog izvora vitamina D – ističe Binakaj.

Farmaceutkinja preporučuje i preparate ganoderme lucidum u dozama od 300 i 500 miligrama, koji se se, kako kaže, pokazali vrlo učinkoviti u poboljšanju i očuvanju dobrog imuniteta.

– Ti preparati su snažan modulator Rh stanica koje su odgovorne za pojačani efekt bijele krvne loze, a koja je prva odbrambena linija kada se radi uzročnicima infekcije (virusi, bakterije, gljivice, kancerogeni). Aktivnošću ganoderme lucidum ti aktivatori se podižu na veći nivo i bolje štite organizam od svih do sada otkrivenih imunomodulatora – objašnjava Binakaj.

Probiotici i prebiotici također su korisni preparati, naročito kada je riječ o gastrointestinalnom traktu koji, dodaje Binakaj, obično strada tokom virusnih i bakterijskih infekcija.

– Tokom infekcije narušava se flora bakterija koje žive u našim crijevima i puno doprinose apsorpciji vitamina B12. Kad njih nema dolazi do narušavanja produkcije crvenih krvnih zrnaca. Široka je paleta, probiotika i prebiotika, ali uz konsultaciju sa farmaceutom sigurno ćete dobiti najadekvatniji – kaže Binakaj.

Pčelinji proizvodi, oprezno sa biljkama

Vrlo važan dodatak prehrani, koji učestvuje u poboljšanju i održavanju dobrog imuniteta su i pčelinji proizvodi.

– Med, ali organski, trebao bi biti nezaobilazan dodatak prehrani tokom cijele godine, a naročito u zimskim mjesecima. Matična mliječ i propolis pozitivno utječu na stanje imunobiološkog sistema. Propolis se čak smatra prirodnim antibiotikom, ali treba znati kakav se kupuje. Oni koji takve proizvode nude po raznim štandovima na ulici ili putem interneta, nisu kontrolisani od ovlaštenih laboratorija, i samim tim su sumnjivi jer ne znamo šta se nalazi unutar preparata. Naravno, i u ovom slučaju preporučila bih konsultacije sa apotekarom koji će znati predložiti proizvod i koliko ga uzimati – navodi Binakaj.

Što se tiče biljaka poput echinacee, Binakaj navodi kako treba biti otprezan.

– Echinacea čuva dobar imunitet, ali se tačno zna koje osobe je mogu uzimati, a koje ne. Ista situacija je i sa nevenom. Moj savjet je da mnoge biljke od kojih se pripremaju razni preparati i čajevi, itekako utječu na očuvanje našeg imuniteta, ali svaka osoba treba znati šta od drugih preparata uzima, te koju terapiju koristi, kako bi napravila pravilan izbor i sa biljkama. Primjera radi, kod nekih pacijenata koji imaju maligne bolesti, echinacea nije preporučljiva. Dakle, i tu je potrebno imati određen nivo znanja kako bi se napravio pravilan izbor, a to sigurno znaju farmaceuti – istakla je Binakaj.  (Vijesti.ba)