.

 

 

 

 

 


.

Bogat okus lješnika sjajno će nadopuniti čokoladne poslastice,

a pasta dobijena na ovaj način bit će daleko bogatija od bilo kojeg namaza na bazi lješnika. Gusta, mirisna i aromatična pasta od lješnika idealno je rješenje za pripremu poslastica od lješnika.  Dovoljno ju je tek pomiješati sa slatkim tučenim vrhnjem za pripremu izvrsne kreme intenzivnog orašastog okusa.

Priprema će ti oduzeti nešto više vremena s obzirom na to da je najprije potrebno napraviti karamel umak, a zatim ga pretvoriti u brittle slatkiš. No, sav trud itekako će se isplatiti čim isprobaš ovu divnu, gustu orašastu pastu, prenosi 24sata.hr.

Za pripremu paste bit će ti potrebne tri šoljice lješnika, šoljica šećera, jedna kašika vode i jedna kašika ulja.

Lješnike je najprije potrebno tostirati. Rernu zagrij na 180 stepeni, lješnike rasporedi po papiru za pečenje i ubaci u rernu na 10 do 15 minuta. Povremeno ih provjeri, a kada osjetiš orašast miris, izvadi ih iz rerne i ohladi. Stavi ih na kuhinjsku krpu pa ih trljaj među dlanovima ili po kuhinjskoj plohi kako bi skinuli opne.

Šećer i vodu stavi u posudu na laganu vatru. Pusti da se otope, ali nemoj miješati. Kada šećer poprimi zlatnu boju i počne se pretvarati u karamelu, dodaj lješnike pa ih pomiješaj s karamelom. Makni s vatre. Dok su još vrući, karamel i lješnike rasporedi na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi pa pusti da se sve skupa dobro ohladi i pretvori u brittle, tvrdi karamel slatkiš. Za to će trebati dva ili tri sata, stoga nemoj brzati.

U međuvremenu, pripremi blender i budi spreman na bučno miksanje. Razlomi dobijeni brittle u komadiće i ubaci ih u blender.

Blendaj dok ne dobiješ pastu; ako je presuha dodaj kašiku ulja pa blendajte sve dok nisi zadovoljan rezultatom. Prebaci pastu u steriliziranu teglu i koristi po potrebi.

Ovako pripremljena pasta imat će intenzivan okus lješnika te je idealna za pripremu krema za kolače i torte. Poslužit će ti kao bogat samostalan sloj u poslasticama, dodatak smoothiejima, vrućoj čokoladi ili kafi, a najslađa će ipak biti na kašiku.  (SB)