.

 

 

 

 

 


.

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

ČORBA SA JAJIMA 

Potrebno:

4 tvrdo kuhana jaja

kašika brašna

kašika maslaca

kašika slatkog vrhnja

kašika peršunova lista

mažuran

majčina dušica

lovorov list

so

Priprema: Na maslacu propržimo brašno i peršunovo lišće koje smo prethodno sitno narezali, pa nalijemo vodom. Kuhamo desetak minuta, pa dodamo majčinu dušicu, mažuran, lovorov list, posolimo i kuhamo još desetak minuta. Skinemo s vatre i umiješamo slatko vrhnje. Poslužimo tako da tvrdo kuhana jaja razrežemo na polovice i posložimo u tanjir i prelijemo odmah čorbom.

ZLATNE KUGLICE OD SIRA

Potrebno:

250 g sira edamera

80 g brašna

2 jaja

prezla

začin, biber i so

Priprema: Narendajte sir. Jedno jaje izmiješajte sa začinima i biberom i dodajte siru. Pospite sa 50 grama brašna i sve dobro izmiješajte. Od dobijene mase oblikujte kuglice (oko 16 komada). Nakon toga kuglice uvaljajte u brašno, jaje pa prezlu i stavite da se prži. Služite tople kuglice uz dodatak majoneze.

TELEĆI MEDALJONI SA GLJIVAMA

Potrebno:

8 telećih medaljona

100 g šampinjona

5 g maslaca

3 g ulja

češnja bijelog luka

2 lista kadulje

vrhnje za kuhanje

so, biber, senf

Priprema: Meso narežemo na medaljone, debljine 3-4 cm. U tavu stavimo mješavinu ulja i maslaca, listove kadulje te pržimo medaljone, na laganoj vatri, po 3 minute sa svake strane. Zatim medaljone i listove kadulje pomjerimo sa vatre na toplo mjesto. U tavu, na masnoću od prženja, dodamo očišćene i na listiće narezane šampinjone, pržimo 2-3 minute dok šampinjoni ne puste vodu. Dodati jednu čajnu kašiku senfa, sol, biber i bijeli luk. Sve zaliti vrhnjem za kuhanje. Ostavite da se kuha 2-3 minute. Ovako pripremljenim sosom preliti pečene medaljone.

SALATA OD RADIĆA SA JAJIMA

Potrebno:

400 g radića

4 jaja

ulje

ocat

so

Priprema: Radić očistimo, operemo, ocijedimo i začinimo polovinom začina. Jaja tvrdo skuhamo i izrežemo po dužini. Na tanjir stavimo radić, a preko njega posložimo narezana jaja, posolimo, i prelijemo uljem i octom.

BIJELA BAJADERA

Potrebno (sastojci za pleh bajadera):

Za tamni nadjev:

2dl vode

300g šećera

125g putera

500g keksa

Za bijeli nadjev:

1dl vode

200g šećera

125g putera

200g mlijeka u prahu

100g kokosovog brašna

Priprema: Tamni nadjev - donja kora. Vodu, šećer i pola pakle putera prokuhati i u to dodati keks. Bijeli nadjev - vodu, šećer i pola pakle putera prokuhati, skinuti sa vatre i u to dodati mlijeko u prahu. Promiješati, potom dodati i kokos. Kad se masa ohladi premazati je preko tamnog nadjeva i staviti u frižider da se stegne.     Prijatno! :)  (Iftarskimeni.com)