.

 

 

 

 

 


.

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

ČORBA OD GLJIVA

Potrebno:

200 g gljiva

2 kašike brašna

1 l mesne vode (temeljca)

tri jaja

maslac

peršun

so

biber

Priprema: Izrežemo gljive na komade i dinstamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim dvije kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo tri umućena jaja.

BAMIJA

Potrebno:

1 kg teletine ili junetine bez kostiju

½ kg crvenog luka

15 dkg suhe bamije

1 dl ulja

10 dkg maslaca

so

mljeveni biber

aleva paprika

Priprema: Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite meso na sitnije kockice (zalogajčiće) i prodinstajte sa lukom dodajući ako je potrebno po fildžan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijeđenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildžan. Kada sjedinite bamiju s mesom više je ne smijete miješati kuhačom, već ako je potrebno lagano protresite šerpu. Pred kraj bamiju začinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluživanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.

BASMATI RIŽA

Potrebno:

3 kašike maslinovog ulja

100 g crvenog luka

½ kašike mljevenog korijandera

½ kašike mljevenog muškatnog oraščića

½ žličice mljevenog kardamoma

kašika šafrana

500 g basmati smeđe riže

1 l vode

so

vegeta

Priprema: Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri propržite luk i sve začine, osim šafrana. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku. Kratko dinstajte, dodajte opranu rižu i vodu. Kuhajte još 15-20 minuta u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri. Kad je riža gotova lagano je viljuškom rastresite i servirajte na tanjir.

SALATA OD MRKVE SA PAVLAKOM

Potrebno:

mrkva

pavlaka

so

Priprema: Mrkvu izrendati ti pomiješati sa pavlakom. Posoliti i poslužiti.

MALA TORTA OD BADEMA

Potrebno:  

Tijesto:

4 jaja

150 g šećera u prahu

vanilin šećer

125 g oštrog brašna

2 kašike praška za pecivo

50 g mljevenih badema

100 g badema u listićima

15 g šećera u prahu

25 g maslaca

Krema:

Galetta puding bez kuhanja s okusom vanilije

200 ml hladnog mlijeka

200 ml hladnog slatkog vrhnja

Priprema:

Tijesto: U zdjeli 6 minuta električnim mikserom na najvećoj brzini miješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te postupno dodajte smjesi jaja i šećer. Na kraju dodajte mljevene bademe. Ulijte tijesto u kalup za torte (promjera 26 cm), kojem ste prethodno namastili dno, a stranice obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i šećerom u prahu. Stavite peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i stavite na radnu plohu. Rastopite maslac, njime premažite tortu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu tortu vodoravno prerežite po pola.

Krema: U zdjelu ulijte hladno mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte Galettu pa električnim mikserom kratko promiješajte najmanjom brzinom, zatim još minutu najvećom. Premažite donji dio torte pa poklopite gornjim.   Prijatno! :)  (Iftarskimeni.com)