.

 

 

 

 

 


.

POTREBNO ZA KORU:

– 12 belanaca
– 12 kašika šećera
– 300 gr oraha
– 3 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
– 300 gr suvih smokava (ili 150 gr smokava i 150 gr urmi)

ZA FIL:

– 15 žumanaca
– 300 gr šećera u prahu
– 100 gr čokolade za kuvanje
– 375 gr maslaca ili margarina

PRIPREMA:

Umutit žumanca sa šećerom i kuvati na pari oko 20 minuta. Dodati čokoladu i to sve mešati na pari još desetak minuta. Prohladiti ovu smesu i u nju doadati umućen maslac ili margarin. U ovu smesu možete dodati i šaku mlevenog keksa – plazme, mlevene oarhe. Ja nisam ni jedno ni drugo.

Zatim pripremite piškotu, umutite čvrsto belanca sa 12 kašika šećera. Smokve i orahe iseckajte na sitno, uvaljajte u smesu od 3 kašike brašna i praška za pecivo.

Smokve, orahe, brašno, prašak za pecivo lagano sa varjačom umešajte u umućena belanca. Izlite sve u najveći pleh od rerne i odmah stavite u već zagrejanu rernu.

Peće se na 200 stepeni oko 15 minuta i manje. Piškotu pecite na pek papiru. Ispečenu i prohladjenu iseći po dužini na tri jednaka dela.

FILOVATI KORE:

Kora, fil, kora, fil, kora, fil i odgore sneg od belanac i ušpinovanog šećera. Kore možete malo isprskati sa mlekom ili sokom od narandze, tako će biti soćnija.

U manju posudu ušpinovati 5 kašika šećera sa malo vode. Gotov je kad dobije smedjkastu boju. Izliti ga polagano u umućen čvrst sneg od 3 belanca. Izmešati i sa nafilovati tortu odgore. Tortu ostaviti da stoji do sutra pa tek onda seći.

Izvor: serpica.net