.

 

 

 

 

 


.

Stranka demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona zadovoljna je izbornim rezultatima koje su ostvarili

na svim nivoima na proteklim Općim izborima, nakon kojih ta stranka “precizno i jasno zna u kojoj je poziciji i šta je urađeno” - kazao je na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević. 

Kada je u pitanju KO SDA ZDK, dodao je, prema preliminarnim rezultatima s kojima raspolažu, a za koje su “izvori posmatrači na biračkim mjestima i baze podataka koje imamo”, ta stranka ostaje “ubjedljivo najjača politička stranka u ZDK-u”.

- Svakako to govori da je taj rezultat, prije svega, posljedica jednog dobrog rada i prepoznavanja rada Vlade ZDK. Dakle, za sve nivoe vlasti osvojili smo najveći broj glasova i, ono što je vrlo bitno, da su sve općinske organizacije, bez ijednog kiksa ili iznenađenja, ostvarile te rezultate - istakao je Galijašević.

Posebno ga, dodao je, kao predsjednika KO SDA ZDK, raduje činjenica da "ostajemo lideri u političkim procesima na nivou kantona".

- Ovo sve govori da ćemo formirati vladu. Dakle, mi imamo ubjedljivo najveći broj glasova na ZDK-u. Imamo više glasova nego sljedeće dvije političke partije zajedno pa, možda, i sljedeće tri. Sve govori da ćemo u narednom periodu, onako kako je to i predviđeno zakonom i kako situacija nalaže, da smo već spremni da pođemo u konsultacije za formiranje Vlade ZDK.

Ono što me posebno raduje da su građani prepoznali rad Vlade ZDK - to je SDA vlada; da smo ostvarili dobre rezultate i da smo povratno, kao što se vidi, imali glasove građana - kazao je Galijašević.

On apeluje te najavljuje da će, kao predsjednik KO SDA ZDK, uradit sve što je moguće, politički i institucionalno, da se otkoči proces, istakaviši da samo u Zenici “imamo suspenziju osnovnog demokratskog prava građana”.

- Imamo informaciju da su zaustavljeni procesi brojanja glasova. Dakle, ne glasanja - glasanje je završeno! Apelujem na sve one koji su dužni da otkoče taj proces, kako bi na vrijeme dobili validne rezultate i kako bi izazovima koji su pred nama, zamijenili ovu euforiju rješavanjem tih problema i kako bismo, što prije, krenuli u formiranje Vlade ZDK - poručio je Galijašević.

Spremni su, dodao je, da idu u formiranje nove Vlade ZDK, ali o tome koliko će imati mandata nije govorio. Vjerovatno će, kazao je, imati više od sadašnjih 11 mandata. Najavio je kako će strankama za koje se odluče pozvati u koaliciju uputiti platformu sa 40 tačaka, među kojima su prioritetne rekonstrukcija Kantonalne bolnice Zenica te izgradnja Interventne kardiologije, u čemu ih je, napominje, sprečavao upravo Fuad Kasumović.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić također je istakao zadovoljstvo rezultatima glasanja i na nivou tog grada. Vidljiv je, dodao je, pad Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića, koji je, u odnosu na 2020. godinu, ima pad za “više od 17.000 glasova građana Zenice”.

- To je dokaz, evo, onoga što smo mi upozoravali nakon izbora 2020. godine - da smo sumnjali u regularnost izbora. Ovo je još jedan pokazatelj, zaista, da su i građani Zenice, svojom obazrivošću i izlaskom na glasanje, pokazali šta misle o gospodinu Kasumoviću.

S druge strane, mi smo ove godine dodatno pojačali posmatrače, koji su bili na svim mjestima, iako je bilo primjetno pokušaja izbornih krađa. Mislim da je to, u većoj mjeri, spriječeno - kazao je Pivić.

Zabrinjava, dodao je, usporavanje objave te implementacije izbornih rezultata, jer Gradska izborna komisija Zenice “nije unijela oko 70 posto rezultata glasova sa područja Grada Zenice”.

- Ja bih ovdje pozvao da reaguje i CiK BiH. Da GiK Zenica, odnosno gospodin Kasumović, ne može zarobiti GiK da spriječi objavljivanje rezultata. Prema našim informacija, koje smo dobili sa terena - od strane posmatrača, to je, zaista ovaj rezultat koji sam pomenuo na početku - kazao je Pivić.

On je, zbog optužbi iznesenih na pres-konferenciji BHI-KF, najavio je podnošenje krivičnih prijava.

- Kako će član SDA donositi vreće? To je apsolutno neshvatljivo. Dakle, kada govorimo o tim nebuloznim izjavama, upravo govori o stanju u kojem se nalazi gospodin Kasumović i njegovom izbornom rezultatu. Može se slobodno reći izbornom krahu.

Kada govorimo o GiK-u Zenica, mi smo više puta u saopćenjima upozoravali na sastav GiK-a, na njegov način izbora, pokušaj sprečavanja izbora jednog člana GiK-a. Dakle, čitav proces glasanja, objedinjavanja rezultata, procesa imenovanja biračkih odbora, vodi isključivo GiK.

Većinu članova GIK-a Zenica čine prvi saradnici gospodina Kasumovića - podvukao je Pivić.

Članovi GiK-a su, podsjetio je, pomoćnica gradonačelnika Almira Baručija; sekretar GiK-a Bojana Primorac, kao sekretar GiK-a te uposlenici Gradske uprave Ivana Đukić, Alma Šćetić, kao i predsjednik GiK-a Zenica Muamer Kovač.

-Dakle, svima njima je gospodin Kasumović direktni šef- nadređeni. Dakle, to je većina u GiK-u. Mi smo više puta upozoravali na sve malverizacije koje pokušavaju da rade i sa biračkim odborima- upozorio je Pivić.

Zenica je, napomenuo je jedina formirala biračke odbore i u subotu, dan prije izbora, a predsjednicima biračkih odbora putem viber-poruka slati su sastavi biračkih odbora.

- Mi smo, iz tih razloga, podnijeli krivičnu prijavu protiv gospodina Kasumovića i gospođe Almire Baručije, koji su u njegovom kabinetu sačinjavali sastav biračkih odbora. S obzirom da je veliki broj članova biračkih odbora odustajao, oni su te osobe, ispred GiK-a, imenovali.

Kasnije se ispostavilo da su najbliži saradnici, unutar njegove stranke, bili predstavnici ispred GiK-a. Iz tih razloga očekujemo blagovremenu i brzu reakciju SIPA-e i svih istražnih organa, da se istraže ovakva situacija - kazao je Pivić.

Dodao je kako je vijećnik Gradskog vijeća Zenica Vernes Menzilović ulazio na biračko mjesto te se predstavljao kao posmatrač, mada posmatrač na izborima ne može biti osoba koja je aktuelni gradski vijećnik pa “čak ni osoba koja je bila kandidat na prošlim izborima 2020. godine”.

- Pored toga, gospodin Kenan Uzunović je ulazio na dva-tri biračka mjesta, o čemu smo također obavještavali GiK. Dakle, bilo je tih pokušaja - istakao je Pivić.

Dokaz “brutalne laži i raskrinkavanja gospodina Kasumovića”, podvukao je Pivić, je akreditacija od strane GiK-a Zenica za Mehemeda Mešu Šaćirovića, za koju je prezentirao zahtjev te kopiju iskaznice, kao i odgovor GiK-a Zenica.

- On je ponovo uhvaćen u laži…Naravno, s obzirom da su iznesene tako brutalne laži, slijedi tužba za klevetu i druge oblike odgovornosti za tako neodgovorno ponašanje, obmanjivanje javnosti - najavio je Pivić.

SDA Zenica podnijela je krivičnu prijavu i zbog samog procesa formiranja GiK-a Zenica, odnosno izbora tri zamjenska člana, pogotovo zbog člana iz reda ostalih.  (Vijesti.ba / FENA)