.

 

 

 

 

 


.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH

nije mogao da prihvati jer unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom. 

Dodik je ukazao da zadiranje u Daytonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju Republike Srpske, i da on, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne može prihvatiti imenovanje ambasadora za kojeg unaprijed zna da dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom

Dodik je to, između ostalog, naveo u izjavi o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Izjava je objavljena na sajtu Narodne skupštine Republike Srpske. O prijedlogu odluke o potvrđivanju ove izjave izjasniće se paralament Srpske.

Dodik je naveo da su na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH 2. septembra za tu odluku bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a da je on, kao srpski član Predsjedništva BiH, izabran sa teritorije Republike Srpske, glasao protiv, jer smatra da je destruktivna po vitalne interese Srpske.

On je obrazložio da je Članom 5 stav 3. Ustava BiH i članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH propisano da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike zemlje, da se odluke nastoje donijeti konsenzusom, te da član Predsjedništva BiH može određenu odluku proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes sa teritorije sa koje je izabran.

- Republika Srpska, koju predstavljam u tročlanom kolektivnom tijelu Ustavom nazvanom Predsjedništvo BiH, bori se za očuvanje i dosljednu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma. Na tom putu smo usamljeni - navodi Dodik.

On je istakao da je Savezna Republika Njemačka jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i da je ta uloga obavezuje na dosljednu primjenu slova Daytonskog sporazuma i poštovanje Ustava BiH koji proističe iz njega.

Prema njegovim riječima, spoljna politika Savezne Republike Njemačke, naročito od 2021. godine naovamo, upadljivo je usmjerena na antidejtonsko i antiustavno djelovanje.

U ambijentu kakav vlada u BiH, Dodik je rekao da takav pristup može samo proizvesti dodatne probleme, a nikada i nikako ponuditi rješenje.

- Insistiranje na nelegalnom imenovanju Christiana Schmidta, koji nije prošao propisanu proceduru u Savjetu bezbjednosti UN za preuzimanje dužnosti visokog predstavnika u BiH, je dokaz jednog diskriminatornog i anahronog političkog pristupa i miješanja aktuelne političke garniture Savezne Republike Njemačke u ionako složena unutrašnja pitanja u BiH, što samo doprinosi dodatnoj destabilizaciji odnosa i daljem usložnjavanju situacije - naveo je Dodik.

On je istakao da je dodatno produbila jaz i kontroverzna rezolucija Bundestaga, za koju se najviše zalagao i lobirao zastupnik Socijaldemokratske stranke Adis Ahmetović, koji u Bundestagu otvoreno zastupa i podržava agendu SDA, kao i da je ogolila otvoreno favorizovanje strana, tj. jednog od konstitutivnih naroda u BiH na štetu druga dva, što je izuzetno opasno.

- Ova, po stabilnost BiH, opasna rezolucija, čak predviđa i promjenu uređenja u BiH, zagovarajući ukidanje entiteta, a time i osnovu mirnog suživota i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda, a to je entitetsko glasanje - naglasio je Dodik.

On je naglasio da pokušaji revizionističkog pristupa uperenog protiv dosljedne primjene Daytonskog mirovnog sporazuma, koji zagovaraju određene političke strukture potpomognute spoljnim uticajima, traže stalnu pripravnost snaga koje štite uređenje i poredak zasnovan na Daytonskim mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, ali i pomoć dobronamjernih partnera.

- Bez obzira na to što procedure oko imenovanja ambasadora još nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum jednoj suverenoj državi - barem volimo da mislimo da BiH to jeste - i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu - napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna obrazložiti svoju odluku.

Tražiti od Predsjedništva da u zadatom roku od 48 časova dostavi objašnjenje zašto /još uvijek/ nije dat agreman ambasadoru Njemačke, Dodik smatra apsurdom koji ponovo pokazuje kakav rejting i ugled BiH ima u istim onim zemljama koje joj decenijama bacaju prašinu u oči lažnim obećanjima i lažnim uvažavanjem.

- Nije na odmet istaći da je jedan od sudija Ustavnog suda BiH Njemica, a dobro znamo kakve odluke taj sud donosi. Presude su po pravilu protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini - dodao je Dodik.

On je istakao da je Savezna Republika Njemačka, nažalost, vodeći predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u Republici Srpskoj.

- A sve to samo zbog našeg insistiranja na poštovanju Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma koji je osnova za funkcionisanje i opstanak BiH. Cijeneći moć i snagu Njemačke, izražavam nadu da je Njemačka još dobronamjeran partner svih naroda koji žive na ovim prostorima, bez selektivnog pristupa i favorizovanja jednih na štetu drugih, pri čemu su ovi "drugi" gotovo po pravilu uvijek Srbi - naveo je Dodik.

U skladu sa navedenim, Dodik je kao srpski član Predsjedništva BiH naveo da u ovom trenutku nije mogao dati saglasnost na odluku o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH, već je dostavlja na odlučivanje Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je jedina nadležna instanca u skladu sa zakonskim regulativama i svojim ovlaštenjima za dalje preispitivanje ove odluke.

- Iz svega navedenog proizilazi da je odluka o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra ove godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske, te Vas pozivam da ovu izjavu o proglašenju potvrdite dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju. Potvrđivanjem izjave o proglašenju, na način kao što je navedeno, osporena odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu - obrazložio je Dodik.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za srijedu 14. septembra posebnu skupštinsku sjednicu o Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Sjednica je zakazana za 12.00 časova.  (Vijesti.ba / RTRS)